Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частичните избори за Сената във Франция приключиха

Във Франция приключиха частичните избори на подновяване  на Сената. Те са важен политически тест за президента Еманюел Макрон, чиято партия, разполагаща с голямо мнозинство в Националното събрание, цели да си осигури силно представителство и в горната камара на парламента. Още от Юлия Талева:

11 френски сенатори бяхи избрани на първия тур на частичните избори във Франция след превеса на дясно-център.Очакват се окончателните резултатите от току-що приключилия вот.

След съкрушителната си победа на парламентарните избори през юни, партията на президента Макрон "Република, напред" се бори в за пробив в Сената с много с по-скромни амбиции.

Знаем, че електоралната база на тези избори не е наша, коментира пред медиите говорителят на правителството Кристоф Кастане.

За Сената гласуват местни народни избраници, сред които новото движение на Макрон няма представители, а първите действия на президента свалиха рейтинга му.

"Република, напред" се надява на около 50 места, с които да бъде втора сила в Сената. Социалистите рискуват нова загуба на влияние.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна