Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги от ЕЦБ потвърди, че по-скъпото евро е източник на несигурност по отношение на инфлационните перспективи

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на ЕЦБ посочи, че банката е все по-уверена, че инфлацията в еврозоната ще се върне към целевото ниво от малко под 2 на сто, допълвайки че за това е нужно търпение, но в същото време той отново отбеляза, че неотдавнашната волатилност на валутните пазари и поскъпването на еврото представлява източник на несигурност, който изисква да бъде следен внимателно.

Като цяло ние ставаме все по-уверени, че инфлацията в крайна сметка ще достигне нива, съответстващи на нашата инфлационна цел, но също така знаем, че все още е необходима много висока степен на стимулираща парична и лихвена политика, за да се осъществи този процес на повишаване на инфлацията, заяви Драги пред Европейската Парламентарна комисия по икономически въпроси.

Шефът на ЕЦБ посочи, че икономическата експанзия в еврозоната е стабилна и на широка основа, като вървящото възстановяване е задвижвано от вътрешни сили и от подобряващия се трудов пазар.

Той обаче допълни, че все още виждаме някои несигурности по отношение на средносрочната инфлационна перспектива, най-вече поради факта, че неотдавнашната нестабилност на обменния курс на еврото е източник на несигурност, който изисква мониторинг.

Според него ЕЦБ се подготвя да пренастрои настоящата си парична политика, която включва програмата за месечни покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро. Преди време (след последното заседание на ЕЦБ) Марио Драги сигнализира, че банката вероятно ще анонсира промени в програмата, известна като "количествени улеснения", на следващото заседание в края на октомври с оглед на факта, че по план тя трябва да приключи през месец декември.

Днешното негово изказване обаче сякаш подчертава предпазливостта на централната банка с наближаване на най-голямото ѝ политическо решение от години насам.

Стартирала преди две години и половина схемата за изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ в размер на 2,3 трилиона евро допринесе за понижаване на разходите по заемите и помогна за съживяването на потребителските харчове и за икономическия растеж в еврозоната, допринасяйки за разкриването на над 7 милиона нови работни места в сравнение с най-лошите дни по време на дълговата криза в региона.

Въпреки това инфлацията остава доста по-ниска от целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, затруднявайки взимането на това важно решение за постепенно оттегляне от стимулиращите парични политики.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна