Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учения, водени от НАТО, започнаха днес в Босна и Херцеговина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учения, водени от НАТО, с участието на повече от 1200 души започнаха днес в Босна и Херцеговина, съобщава АП. Ученията се координират съвместно от Евроатлантически координационен център за реагиране при бедствия и цели да подобри международното сътрудничество при случай на различни катастрофи с химическо, биологическо, радиационно или ядрено естество.

Помощник главния секретар от НАТО по възникващите предизвикателства, свързани със сигурността, Сорин Дукару заяви, че петдневното упражнение е "широко отворено за партньори", с изключение на Русия:

Това упражнение е широко отворено за партньори от евроатлантическата общност и отвъд. Имаме представители и от Пакистан. Честно казано има само една страна, която не участва, защото въпреки че поддържаме политическия диалог, практическото сътрудничество беше спряно с Русия от 2014-а г. заради незаконното анексиране на Крим. Така че продължаваме политическия диалог, но не практическото сътрудничество. За останалите ни партньори това упражнение е напълно отворено, и сме доволни на значителния интерес. Благодарни сме на всички участници, включително на Беларус, на Пакистан. Страхотно е да имаме толкова широко представителство на нации. От Испания до Сърбия, от България до Беларус, от Хърватия до Пакистан.

Това полево учение на НАТО е първото такова провеждащо се в Босна и Херцеговина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени