Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаштагът 87 става все по-популярен, такъв е процентът на гласувалите срещу „Алтернатива за Германия”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След парламентарните избори в Германия политици, наблюдатели и медии се впускат в задълбочени коментари на резултатите. Двете основни партии – християндемократи и социалдемократи – загубиха катастрофално подкрепа, като регистрираха най-слабите си резултати от десетилетия. За първи път в следвоенната история на Германия в Бундестага влизат крайни националисти. За „Алтернатива за Германия” гласуваха близо 13% от избирателите. 

„Ich bin 87 Prozent“, аз съм 87 процента. В социалните мрежи набира скорост хаштагът 87. Това е процентът на хората, гласували срещу „Алтернатива за Германия” на тези избори. Социолозите вече обрисуваха портрета на бунтуващите се: образовани, толерантни, готови обаче да излязат на улицата. И съвсем не само западногерманци. „Ние сме 87%! Вие не сте народът и никой в тази държава няма да бъде преследван докрай”, четем в мрежата с намек към заканите на водача на листата на крайнодесните Александър Гауланд.

Коментаторите настояват в днешните издания за създаване на тройна коалиция между християндемократи, либерали и зелени, за да не се събудим в австрийски условия, където без крайнодесните не може да се състави правителство. 

Четвъртият кабинет на Ангела Меркел ще бъде най-компромисният – различията между либерали и зелени по основни теми, като данъци и пенсии, трудно ще бъдат изгладени. Призивът към бъдещите вероятни коалиционни партньори е да загърбят детайлите и новото управление в Берлин да обърне повече внимание на обедняващата средна класа, която в разочарованието си използва крайнодесните като вентил за изпускане на парата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна