Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа" иска по-високи обезщетения за безработица за хората, които напускат работа по свое желание

Снимка: www.podkrepa.org

Обезщетения за безработица в максимален размер и поне за 4 месеца да могат да получават и хората, които напускат работа по свое желание, както и уволнените за провинения, предлага КТ „Подкрепа“. 
Месечното обезщетение за безработица, по закон, не може да надхвърля 60% от заплатата, която служителят е получавал преди да остане без работа, но само когато е бил съкратен или предприятието му - преструктурирано. В останалите случаи - когато прекратяването е по взаимно съгласие или с предизвестие, се изплаща минималното обезщетение - от 150 лева. От  КТ „Подкрепа“ смятат, че това поражда дискриминация, защото даденото право на човека сам да реши да напусне впоследствие поражда санкция.  В Синдикалната позиция се напомня, че всички осигурени лица правят вноски във фонд "безработица" и трябва да имат равни права независимо от причината, поради която остават извън трудовия пазар.
Националния съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди предложението на синдиката, както и настояването на работодателите за отпадане на добавката към заплатата за прослужено време, в четвъртък. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени