Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън защити политиката на Фед за постепенно повишаване на лихвите въпреки "мистерията" с ниската инфлация

Джанет Йелън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън защити политиката на централната банка за постепенното увеличаване на лихвените ставки през следващите няколко години въпреки "мистериозно" ниската инфлация през последните няколко месеца.

В речта си пред Националната асоциация на бизнес икономистите в Кливланд Йелън заяви, че Фед може да забави темпа на затягане на лихвите, ако ниската инфлация продължава да упорства и в този случай централните банкери стигнат до заключение, че тя отразява дългосрочните промени в икономиката, а не някакви временни фактори.

Но в същото време шефът на Фед предположи, че има опасност от прекалено бавно повишаване на лихвите, въпреки че настоящата по-слаба инфлация оправдава настоящата политика на постепенно вдигане на лихвите ставки.

Ние също така би трябвало да бъдем бдителни относно евентуално прекалено бавно затягане на лихвите, посочи Йелън, визирайки рисковете, че трудовият пазар може да прегрее, причинявайки по-рязко засилване на инфлацията. Според нея все още прекалено разхлабената парична и лихвена политика може да имат отрицателни последици за финансовата стабилност в САЩ.

Поради тези причини и предвид факта, че паричната политика засяга икономическата активност и инфлацията със значително забавяне във времето, би било неразумно да запазим лихвите без промяна, докато инфлацията не достигне нашето целево ниво от 2 на сто, подчерта Джанет Йелън.

Нейната реч подсказва, че тя остава част от мнозинството американски централни банкери, които искат още едно повишение на федералната фондова лихва с четвърт процент до края на настоящата година.

Трябва да се има предвид, че според прогнозите на Фед, представени след края на последното заседание, проведено по-рано този месец, едва четирима от 16-те представители на централната банка настояват за запазване на текущите лихвени ставки без промяна до следващата година, докато участниците на паричните пазари оценяват на около 78% шансовете за още едно вдигане на лихвите през декември 2017-а година, след като само преди 1-2 седмици тази вероятност се оценяваше на под 50 на сто.

Щатският долар реагира позитивно на потвърдената позиция на Джанет Йелън за ново вдигане на лихвите ставки до края на годината, задълбочавайки своето възходящо движение на валутния пазар.

В началото на днешната европейска търговия доларът поскъпва с над 0,5% към 10-седмичен връх от 112,82 японски йени и към двудневен връх от 0,9740 швейцарски франка. В същото време британската лира се понижава с 0,6% към 10-дневно дъно от 1,3364 долара на фона на продължаващата неяснота около преговорния процес за Брекзит и с оглед на намаления кредитен рейтинг на Великобритания от агенция "Мудис".

Еврото задълбочава своето солидно низходящо движение, което е в сила от началото на седмицата на фона на нарастващата политическа несигурност в Германия след парламентарния вот в неделя, показващ намаляваща подкрепа за канцлера Ангела Меркел при нарастващо влияние на крайната антиевропейска десница в лицето на "Алтернатива за Германия". Предстоящите седмици и дори месеци на трудни преговори на Меркел с либералната Партия на свободните демократи (ПСД) и партията на Зелените за формиране на единствената възможност за коалиционно правителство, разполагащо с мнозинство в Бундестага - т.нар. коалиция "Ямайка" (според цветовете на трите партии, които отговарят на тези на флага на карибската държава), карат финансовите пазари да започнат отново да се фокусират върху политическите рискове в рамките на Европа, което е негативно за единната европейска валута.

Днес еврото губи нови 0,3% от стойността си спрямо "зелените пари", като в началото на европейска търговия то се понижава към 5-седмично дъно от 1,1742 долара. Вчерашният пробив на еврото под важната 55-дневна пълзяща-средна около 1,1800 областта е знак, че неговият спад може да се задълбочи към 1,1730/44 долара (бивши дъна от 21-ви, 22-ри и 23-ти август ) и към 1,1720/15 областта (където е разположена важната 200-седмична пълзяща-средна) с потенциал дори да бъде тествано бившето дъно на единната валута от 17-и август към 1,1661 долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!