Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на долара към едномесечен връх в очакване на плановете на САЩ за данъчна реформа

Снимка: БГНЕС

Щатският долар продължава да поскъпва и по време на търговията в сряда, тъй като инвеститорите очакват по-късно днес да бъдат представени детайли относно дълго отлаганата данъчната реформа на президента на САЩ Доналд Тръмп. Предполага се, че плановете на американската администрация и на управляващата Републиканска партия за мащабна данъчна реформа ще включват намаляване както на личните, така и на корпоративните данъци. Ако в последствие тези планове бъдат одобрени от американския конгрес, това би представлявала първа значителна законодателна победа на Тръмп, откакто той пое управлението на Белия дом през януари.

Подкрепа за днешното поскъпване на зелените пари оказва и снощната реч на президента на Фед Джанет Йелън, в която тя защити необходимостта от по-нататъшно постепенно вдигане на лихвените ставки въпреки все още слабата инфлация.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нарастна с 0,45% към 5-седмичен връх от 93,502 пункта благодарение и на покачване на доходността на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ достигна близо двумесечен връх около 2,31%, като в същото време доходността на краткосрочните двегодишни книжа удари 9-годишен връх от близо 1,48% с оглед на факта, че участниците на паричните пазари вече оценяват на повече от 80% шансовете за още едно повишение на федералната фондова лихва с четвърт процент до края на 2017-а година, след като само месец по-рано тази вероятно беше под 40 на сто.

Доларът поскъпва с 0,72% към 11-седмичен връх от 113,01 японски йени и с 0,73% към 6-седмичен връх от 0,9763 швейцарски франка.

В същото време еврото задълбочава своето солидно низходящо движение, което е в сила от началото на седмицата на фона на нарастващата политическа несигурност в Германия след парламентарния вот в неделя, показващ намаляваща подкрепа за канцлера Ангела Меркел при нарастващо влияние на крайната антиевропейска десница в лицето на "Алтернатива за Германия". Предстоящите седмици и дори месеци на трудни преговори на Меркел с либералната Партия на свободните демократи (ПСД) и партията на Зелените за формиране на единствената възможност за коалиционно правителство, разполагащо с мнозинство в Бундестага - т.нар. коалиция "Ямайка" (според цветовете на трите партии, които отговарят на тези на флага на карибската държава), карат финансовите пазари да започнат отново да се фокусират върху политическите рискове в рамките на Европа, което е негативно за единната европейска валута.

Днес еврото се понижава с нови 0,5% към 6-седмично дъно от 1,1730 долара и вече губи близо 2% от стойността от началото на настоящата седмица. Единната европейска валута се намира под натиск от продажби и спрямо британската лира и швейцарския франка, достигайки 10-седмично дъно от 0,8746 паунда и двуседмично дъно от 1,1408 франка.

От своя страна британската валута също продължава да губи позиции спрямо зелените пари, понижавайки се с 0,45% към 12-дневно дъно от 1,3364 долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна