Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шойбле ще бъде номиниран за председател на новоизбрания парламент на Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дългогодишният германски финансов министър Волфганг Шойбле ще стане председател на новоизбрания парламент на страната (Бундестаг), позиция, която обаче ще го принуди да напусне министерския си пост. Това съобщи за Ройтерс източник от консервативната партия на канцлера Ангела Меркел, потвърждавайки информация на "Билд". По-рано вестникът съобщи, че Шойбле, който е и най-дългогодишният член на германския парламент, е бил призован от Меркел да поеме поста председател на Бундестага, като самият той се е съгласил на политическата рокада.

Според агенция "Уолстрийт Джърнъл" Християндемократическият съюз (ХДС) се очаква да номинира до края на деня Волфганг Шойбле за президент на долната камара на немския парламент - Бундестага. Източниците на „Уолстрийт Джърнъл“ отбелязват, че той е изразил съгласие да приеме номинацията.

Шойбле, 75-годишният консервативен ветеран законодател, е на поста финансов министър от 2009-а година. През цялото това време той беше най-влиятелният финансов лидер в рамките на еврозоната и често доминираше в преговорите около финансовите спасителни планове през дълговата криза в региона за страни като Ирландия, Гърция и Португалия. Неговите възгледи за агресивни мерки за икономии по отношение на фискалната политика и неговият скептицизъм дали Гърция трябва да продължи да бъде член на еврозоната го превърнаха и в една от най-страшните европейски фигури за нашата южна съседка.

Говори се, че десницата на Меркел е призовала Шойбле да поеме ролята на председател на Бундестага, за да поддържа парламентарния ред, тъй като има опасения, че той може да бъде застрашен от влизането на популистката крайно дясна партия "Алтернатива за Германия", която спечели 12,6% от вота в неделя, превръщайки се в третата по значимост политическа сила в страната.

Трябва да се има предвид, че Партията на свободните демократи, която е един от най-вероятните коалиционни партньори на десницата на германския канцлер, заяви още преди изборите, че ще поиска поста на финансов министър във всяко едно правителство, което се подкрепя от нея. Чрез този ход по отношение на Шойбле ще бъде даде старт на трудния преговорен процес по формиране на новата управляваща коалиция в Германия.

Междувременно Фолкер Каудер, който е парламентарен лидер на консерваторите на Ангела Меркел, направи официално изявление, в което посочи:

Радваме се, че Волфганг Шойбле се съгласи да стане кандидат за този пост.

Каудер потвърди, че десницата - в лицето на ХДС и ХСС, ще предложи Шойбле като кандидат за поста президент на Бундестага на следващото заседание на 17-и октомври.

Трябва да се има предвид, че досегашният председател на Бундестага - Норберт Ламерт от ХДС, не беше избран в новия парламент на Германия.

Все още няма яснота кой ще наследи Шойбле на втория по-важност пост в правителството на канцлера Меркел. Председателят на Партията на свободните демократи (ПСД) Кристиян Линднер изглежда като най-вероятен кандидат за следващ финансов министър. Като потенциален кандидат за поста на Шойбле се спряга и заместник-председателят на ПСД Волфганг Кубицки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна