Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМЗ-Сопот ще продава продукцията си вместо "Емко" на договорените пазари

Емил Караниколов
Снимка: БГНЕС

Държавната ВМЗ-Сопот ще продава продукцията си вместо "Емко" на пазарите, договорени и спечелени от частната фирма, чрез търговската компания "Кинтекс". Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред парламентарната икономическа комисия:

Предвид това, че не се знае кога ще бъде възстановен лицензът на "Емко", надявам се сега, на 6-и, да бъде възстановен, "Кинтекс" пристъпи към разваляне на договорите. Но веднага беше подписан договор с ВМЗ-Сопот. Реално цената, която ВМЗ-Сопот даде, е с около 10% по-ниска от тази на "Емко". Това означава, че дори при забава от 10 седмици на доставката на стоката към третата страна, това ще бъде покрито от разликата, която е дадена като по-добра цена от ВМЗ-Сопот.

Недопустимо е такова противопоставяне на частни и държавни фирми, коментира Румен Гечев от БСП и настоя държавният интерес да бъде защитен:

За мен това е абсолютно недопустимо - българските държавни институции да създадат ситуация, в която ние да рискуваме сделки за стотици милиони, износи, само и само за да изпълним нечии интереси. Българската държава от цялата тази работа може само да загуби, какво ще спечели. Ще икономиса 10% от единия джоб, плюс на другия - към посредника.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна