Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп предложи най-голямото данъчно облекчение от 30 години насам

| обновено на 28.09.17 в 09:00
Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп представи дългоочакваната си данъчна реформа, която определи като най-голямото данъчно облекчение от 30 години насам. В реч в Индианополис президентът заяви, че премахва най-голямата пречка за икономическото завръщане на Америка. 

Тръмп предлага корпоративният налог да  спадне от сегашните 35 процента на 20 на сто, с цел американските компании да станат по-конкурентни. Данъчната реформа трябва да облекчи на първо място работещите, малките фирми и семействата със средни доходи: 
Ще намалим данъците за средната класа, ще опростим данъчния кодекс и ще го направим по-справедлив за обикновените американци. Ще върнем обратно работните места и благосъстоянието, който напуснаха страната ни и повечето хора смятаха, че са ги напуснали завинаги.

Предложението на Доналд Тръмп предизвика първи коментари, според които реформата му ще облекчи преди всичко богатите американци, тъй като доходите ще се облагат по три, вместо досегашните седем данъчни ставки. Това води до намаляване на данъка върху най-високите доходи с около 5%. Републиканците не изключват обаче въвеждането на висока данъчна ставка за супер-богатите. Данъчните съкращения, които иска да въведе американския президент, се изчисляват на близо 6 милиарда долара през следващите 10 години.

Предложението предвижда също така Конгресът да има право да повишава данъците на най-богатите американци. 
Под въпрос остава, дали реформата ще събере достатъчна подкрепа в Сената, където републиканците имат 52 гласа, а за данъчните промени трябва да гласуват най-малко 60 сенатора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени