Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Кампания срещу ваксините разболява милиони деца, извежда в заглавие ТРУД.  Заболявания, които са напълно предотвратими чрез ваксина, разболяват всяка година милиони деца в Европа, включително в България. В основата са кампании в много държави срещу имунопрофилактиката. Само от варицела страдат над 5,5 млн. малки пациенти на стария континент ежегодно – 3 млн. под 5-годишна възраст, като част от случаите завършват фатално. Основните причини са колебание или нежелание на родителите да имунизират децата си, не добре осведомени медицински работници, които да помогнат на близките да вземат правилно решение или липса на ваксини. Данните бяха изнесени в сряда по време на кръгла маса в парламента на тема “Съвременни предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания”. Епидемичният взрив от морбили у нас в периода март-юли е разболял 165 души, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му 90% от всички случаи са на неимунизирани или частично само имунизирани пациенти, т.е. заболяването е било предотвратимо. Една от причините за колебание у родителите дали да ваксинират децата си е недоверие в здравната система и трябва да се работи в тази посока, коментира още специалистът.

Пирамида и куб в математиката за 4-ти клас, отбелязва МОНИТОР. Пирамидата и кубът влизат в учебниците по математика за 4-ти клас. Това става ясно от проектите на нови учебни програми, които са публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката (МОН) за обществено обсъждане. От тях става ясно, че хлапетата в последната година на началния етап ще учат повече геометрични фигури и тела. Освен досегашните квадрат и правоъгълник се добавят още кълбото, цилиндърът, конусът, паралелепипедът. От образователното министерство са обяснили пред вестника, че децата ще се учат само да разпознават тези фигури. Така например по история в пети клас те ще изучават египетските пирамиди, затова е предвидено в учебниците по математика за четвъртокласници да присъства това геометрично тяло.

В проекта на учебна програма по литература пък е заложено четвъртокласниците да се научат да рецитират три задължителни стихотворения - „Обичам те, родино…” на Елисавета Багряна, „Моята учителка” на Леда Милева и “Майка ми” на Иван Вазов.

Второто увеличение на пенсиите ще е средно 17 лв. за 824 хил. души, пише СЕГА. От 9 октомври 824 хил. пенсионери ще получат по-висока пенсия със средно 17 лв. От следващия месец минималната пенсия за стаж и възраст става 200 лв. Това е второто увеличение на пенсиите за тази година, договорено между ГЕРБ и партньорите им в управлението. Така 724 хил. пенсионери, които сега вземат под 200 лв., ще получат различно увеличение, за да стигнат новия минимален размер. Сред тях са и минимални инвалидни и наследствени пенсии. Отделно още около 100 хил. вдовишки добавки ще се увеличат, съобщи министърът на труда Бисер Петков пред Би Ти Ви. С това увеличение близо 38% от възрастните хора у нас ще са с минимална пенсия. Минималната пенсия за стаж и възраст се дава и на хора, които нямат внесени осигуровки дори и за минимален размер, но по закон НОИ им приравнява пенсията. Хората с реален принос към системата обаче получиха само едно увеличение - с 2.4% от юли.

Съли Ърна обеща да се върне с "Годсмак" и нов албум, четем също в СЕГА. Че България е една от любимите музикални сцени на Съли Ърна, стана ясно още преди година. През октомври 2016 г. вокалистът на американската алтернатив-метъл банда "Годсмак" изнесе първите си самостоятелни концерти у нас, като напълни зала 1 на НДК два пъти за един ден. Второто му солово гостуване в София събра над 7000 фенове в "Арена Армеец" и те отново се врекоха във вярност на един от най-обичаните гласове в съвременната музика. Той пък за пореден път обяви страната ни за свой втори дом и това бе предостатъчно, за да пламне искрата на взаимната признателност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени