Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат "Огнеборец" сигнализира президента за планирано от МВР закриване на служби в малки селища

Снимка: БГНЕС

В писмо до президента Румен Радев от синдикат "Огнеборец" посочват, че ръководството на МВР планира да закрие противопожарни служби в малки населени места, с мотив, че са неефективни. От синдиката обаче твърдят, че закриването е заради липса на достатъчно пожарникари и ако се закрият пожарни служби, ще се изложи на риск животът и здравето на населението.

Причината е, че с промяна на подзаконовата нормативна база, влязла в сила от 1-ви август 2017 г., се регламентира, че минималният брой пожарникари в състава на екип за ликвидиране на произшествия трябва да е трима човека. Поради недостатъчния щат в ГДПБЗН този норматив не се изпълнява, което налага при ликвидиране на произшествия екипите да са от двама пожарникари. Екипите в такъв състав са неефективни и освен, че е застрашен животът на пожарникарите, не може да се окаже адекватна помощ и на гражданите.

Вместо да осигури допълнителен щат, ръководството на МВР предпочита да мине към съкращения на цели участъци, жертвайки сигурността на гражданите, се казва в писмото на синдикат „Огнеборец“. Те заявява готовността си да сезират компетентните европейски синдикални организации и органи и призовават да бъде осигурен допълнителен щат за изпълнение на нормативното изискване за трима пожарникари в екип.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна