Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС поиска оставката на Красимир Велчев като председател на Комисията по правата на човека

| обновено на 28.09.17 в 12:36


ДПС настоява за оставката на депутата от ГЕРБ Красимир Велчев като председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека. Като причина лидерът на партията Мустафа Карадайъ посочи, ксенофобски изказвания на Велчев по време на обсъждането на промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. 

Ние от Движението за права и свободи, ще дадем шанс на ГЕРБ да се легитимира като европейска партия като гласува оставката на господин Красимир Велчев като председател на Комисията по правата на човека. Точно тази комисия - по правата на човека, не може да бъде ръководена от лице, което загърбва европейските ценности и поставя под риск стабилността на държавата и единството на нацията.


От своя страна Красимир Велчев опроверга обвиненията: 
Аз не съм от вчера тук и пред медиите сега да опровергавам някакви твърдения дали съм ксенофоб или не съм. Вие знаете, че не е така. Нямам нищо против тези хора! Ако тълкуват като ксенофобия, че аз съм казал, че се връща една стара практика на активните борци - практика, която беше и срещу която цялото общество даде своята оценка, -  се връща отново тази практика на нови активни борци, не съм съгласен. Пак повтарям: Ако някой от тези хора се чувства обиден и засегнат, искам да му се извиня тук, публично, пред всички

Вълчев изтъкна, че решението за отстраняването му като председател може да вземе само неговата парламентарна група, която го е излъчила на поста. 


Горещи теми

Войната в Украйна