Доклад за икономическата свобода: Слабата съдебна система задържа България сред държавите от Африка и Близкия изток

България се нарежда на 48-о място от 159 държави и територии, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2017”, изготвен от канадския институт „Фрейзър” и разпространен за България от Института за пазарна икономика.

Докладът представя картината през 2015 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни. 

В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава спрямо миналогодишното издание, а за последните три десетилетия пропастта между развитите и развиващите се страни се свива значително.

Хонконг и Сингапур отново са на челните две позиции, а Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, Великобритания, Мавриций, Грузия, Австралия и Естония.

Изследването измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, защитата на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и институциите в 159 държави. Представянето на държавите се измерва по скала от 0 до 10 т., като 10 т. е максималната икономическа свобода.

Докладът емпирично доказва, че по-високата икономическа свобода води до:Снимка

  √ по-високи доходи на човек от населението;

  √  по-голям дял на доходите на най-бедните 10% от населението;

  √   по-малък дял на хората в бедност;

  √   по-дълга продължителност на живота;

  √   по-добра защита на гражданските свободи;

  √   по-голям икономически растеж.


Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7,39 т. от максималните 10 точки (при 7,37 т. и 50-то място в миналогодишното), което нарежда страната на 48-о място между Катар и Сейшелите (с по-висок резултат) и Бахрейн и Ботсвана (с по-нисък).

През 1990 г. резултатът на България е по-нисък от представянето последните години основно заради големия размер на правителството, тежкото регулиране на икономиката и пречките пред международната търговия. Стойностите на тези компоненти се подобряват значително през годините на прехода с присъединяването на страната в ЕС, отварянето на пазарите и установяването на пазарна икономика. Същевременно, обаче, докато през 1990 г. в категорията „Съдебна система и право на собственост” България получава най-високия си резултат от 7,25 т., стойността му рязко намалява и през 2005 г. вече е под 5 точки, превръщайки се в най-проблемната област за страната. Десет години по-късно, през 2015 г., няма никакъв напредък в оценката за функционирането на съдебната система и защитата на правото на собственост (което се вижда ясно и от Международния индекс „Право на собственост”, чието последно издание ИПИ представи преди няколко месеца). 

Добрата новина е, че (предвид ниската база) България е на второ място след Румъния по най-висок ръст на резултата в индекса в периода 2000-2015 година. Но докато Румъния вече е на 20-о място в света, слабата съдебна система в България все още задържа страната сред държавите от Африка и Близкия изток и подкопава развитието на икономиката.


Още от категорията
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Бюджет 2018 няма никаква приходна политика в данъчната част

Единствената промяна, която виждам в приходната част на бюджета за следващата година, е един пункт увеличение на осигуровките, което означава никаква приходна политика в данъчната част. Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Георги Кадиев , бивш заместник-министър на финансите и лидер на партия "Нормална държава“:..

публикувано на 24.10.17 в 14:23
Европейски статистически институт

Евростат: Намаляване на държавния дълг в ЕС и в България през второто тримесечие на 2017 година

Държавният дълг в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се понижи като процент от БВП през второто тримесечие на настоящата година, показват данни на Евростат. Нивото на държавния дълг в България също бележи понижение както спрямо първото тримесечие, така и на годишна база (спрямо второто тримесечие на 2016-а година) и остава сред..

публикувано на 24.10.17 в 14:03
Симеон Дянков

Симеон Дянков: Бюджет 2018 наистина има добри възможности за повече държавни разходи

Бюджет 2018 наистина има добри възможности за повече държавни разходи благодарение на европейската икономика. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Симеон Дянков , бивш министър на финансите: Някои от обещанията на това правителство, а и на предишни правителства се изпълняват в този Бюджет. В системата на средното..

публикувано на 24.10.17 в 13:59

Министерството на финансите преотвори емисия 7 и половина годишни държавни ценни книжа

85 млн. лева дълг бяха поети под формата на държавни ценни книжа от Министерството на финансите.  Финансовото министерство преотвори емисията от 7 и половина годишни облигации, която бе пусната на 27 септември тази година.  Среднопретеглената доходност е 0,42%, което е по-ниско спрямо първия аукцион за емисията. Това означава, че държавата ще..

публикувано на 24.10.17 в 13:50

Известно забавяне на бизнес активността в еврозоната през октомври

Икономиката на еврозоната изглежда губи част от солидния си растежен импулс, навлизайки в последното тримесечие на годината, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред 5 хиляди европейските мениджъри. Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи през октомври до 55,9 пункта от 56,7 пункта през..

публикувано на 24.10.17 в 13:20
Гонзало Кортазар

Caixabank: Каталунската криза оказва известно негативно влияние върху банковите депозити

Политическата криза между централното правителство на Испания и областта Каталуния има "умерено отрицателно" влияние върху депозитите, посочи във вторник главният изпълнителен директор на Caixabank - Гонзало Кортазар, цитиран от Ройтерс. Кортазар добави, че всяко едно изтичане на депозити би трябвало да обърне негативната си посока, въпреки..

публикувано на 24.10.17 в 12:28

Банките от еврозоната очакват нарастване на кредитирането през настоящото тримесечие

Делът на банките в еврозоната, които очакват нарастване на търсенето на кредити през настоящото тримесечие, се е увеличил, показват данни на ЕЦБ във вторник, които предполагат продължаване на доброто темпо на растеж на европейската икономика, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Тримесечното проучване на Централната банка също така отчита, че..

публикувано на 24.10.17 в 12:03