Доклад за икономическата свобода: Слабата съдебна система задържа България сред държавите от Африка и Близкия изток

България се нарежда на 48-о място от 159 държави и територии, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2017”, изготвен от канадския институт „Фрейзър” и разпространен за България от Института за пазарна икономика.

Докладът представя картината през 2015 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни. 

В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава спрямо миналогодишното издание, а за последните три десетилетия пропастта между развитите и развиващите се страни се свива значително.

Хонконг и Сингапур отново са на челните две позиции, а Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, Великобритания, Мавриций, Грузия, Австралия и Естония.

Изследването измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, защитата на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и институциите в 159 държави. Представянето на държавите се измерва по скала от 0 до 10 т., като 10 т. е максималната икономическа свобода.

Докладът емпирично доказва, че по-високата икономическа свобода води до:Снимка

  √ по-високи доходи на човек от населението;

  √  по-голям дял на доходите на най-бедните 10% от населението;

  √   по-малък дял на хората в бедност;

  √   по-дълга продължителност на живота;

  √   по-добра защита на гражданските свободи;

  √   по-голям икономически растеж.


Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7,39 т. от максималните 10 точки (при 7,37 т. и 50-то място в миналогодишното), което нарежда страната на 48-о място между Катар и Сейшелите (с по-висок резултат) и Бахрейн и Ботсвана (с по-нисък).

През 1990 г. резултатът на България е по-нисък от представянето последните години основно заради големия размер на правителството, тежкото регулиране на икономиката и пречките пред международната търговия. Стойностите на тези компоненти се подобряват значително през годините на прехода с присъединяването на страната в ЕС, отварянето на пазарите и установяването на пазарна икономика. Същевременно, обаче, докато през 1990 г. в категорията „Съдебна система и право на собственост” България получава най-високия си резултат от 7,25 т., стойността му рязко намалява и през 2005 г. вече е под 5 точки, превръщайки се в най-проблемната област за страната. Десет години по-късно, през 2015 г., няма никакъв напредък в оценката за функционирането на съдебната система и защитата на правото на собственост (което се вижда ясно и от Международния индекс „Право на собственост”, чието последно издание ИПИ представи преди няколко месеца). 

Добрата новина е, че (предвид ниската база) България е на второ място след Румъния по най-висок ръст на резултата в индекса в периода 2000-2015 година. Но докато Румъния вече е на 20-о място в света, слабата съдебна система в България все още задържа страната сред държавите от Африка и Близкия изток и подкопава развитието на икономиката.


Още от категорията

Рекордно българско участие на "Зелената седмица" в Берлин

За 29-ти път България участва в най-голямото в света изложение на храни и земеделски стоки „Зелена седмица“ в Берлин, чието официалното откриване е тази вечер. В изложението участват близо 70 Държави, които ще представят около 100 000 продукти пред близо 500 000 посетители Общо 128 държави от цял свят са участвали на изложението..

публикувано на 18.01.18 в 11:43

"Бежова книга" на Фед: Икономиката на САЩ продължава да се разширява с добро темпо в началото на 2018 година

Икономиката на САЩ продължава да се разширява със "сдържано до умерено" в края на миналата и през първия месец на настоящата година при затягане на трудовия пазар и при умерен растеж на цените и на заплатите, посочва Федералният резерв в последната си т.нар. "Бежова книга" (Beige Book) за икономическите условия в страната. В анализа на Фед се..

публикувано на 18.01.18 в 11:38

Рекорден връх за руския основен фондов индекс MOEX

В началото на днешната търговия руският основен фондов индекс нарасна до рекорден исторически връх благодарение на силното представяне на пазарите на акции по цял свят и в резултат на относително високите цени на петрола. Водещият индекс на борсата в Москва, деномиран в рубли - MOEX се повиши при старта на търговията в четвъртък към рекорден..

публикувано на 18.01.18 в 11:07

Парите от търговия с емисии вредни газове отиват за енергийна ефективност на училища и детски градини

Националният доверителен екофонд финансира проекти за енергийна ефективност чрез средствата, които получава страната от участието в европейската схема за търговия с емисии. Приходите за България от продажби чрез търг на квоти за емисии на парникови газове през 2017 година възлизат на близо 255 075 000 лева. Камелия Георгиева, изпълнителен..

публикувано на 18.01.18 в 11:07

Икономиката на Китай нарасна с 6,9% през 2017 година, надвишавайки съществено правителствените прогнози

Китайската икономика се разшири с 6,9% през 2017-а година след експанзия с 6,7% през 2016-а година (най-слаб растеж от 26 години насам), като това представлява първо ускоряване на растежа на втората по сила икономика в света от 2010-а година насам, показват данни на Националното статистическо бюро на Китай. Очакванията на финансовите пазари..

публикувано на 18.01.18 в 10:25

ИПИ: Добрата инфраструктурана свързаност е важна част от икономическото развитие

Институтът за пазарна икономика представя мащабно изследване за състоянието на икономическите центрове в страната. По проучването е работено пет години като са ползвани данни от общините по места от Националната статистика, включително такива за трудови ресурси, качеството на образованието и др. Десислава Николова - старши икономист в Института..

публикувано на 18.01.18 в 09:41

От началото на годината са сключени договори за инвестиции за 350 милиона лева

От началото на годината у нас са сключени договори за инвестиции на стойност 350 млн. евро. Очаква се тези проекти да разкрият близо 3000 работни места, съобщи министърът на икономиката, Емил Караниколов . Днес той ще направи равносметка на инвеститорския интерес към страната ни през миналата година и ще връчи нови три сертификата за инвестиция..

публикувано на 18.01.18 в 04:32