Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от "Пирогов" протестираха в защита на уволнените си колеги

| обновено на 29.09.17 в 14:18
Снимка: БГНЕС

Около 50 санитари, лекари, медицински сестри от различни отделения на спешната болница "Пирогов", организирани от синдикат "Подкрепа" към болницата, излязоха на 30-минутен протест пред лечебното в 13.30 ч. Според тях ръководството на "Пирогов" прибързано е уволнило трима служители - две медицински сестри и един лекар от спешното отделение, които преди дни пренасочиха към друга болница пациент в тежко състояние. Мъжът почина в последствие, а съпругата му изпрати писмо до министър Николай Петров заради отказа на медиците.


Според доктор Стоян Сопотенски, бивш директор на спешното отделение, аргументите на екипа, са че този пациент е трябвало да се върне  в лекуващото лечебно заведение и там да бъде прегледен. В този момент, когато мъжът е пристигнал в Пирогов, спешният екип е бил зает с други два тежки случая и не е имал възможност да прегледа пациента. Затова той е бил пренасочен към Александровска болница: 
Все още проверката на Здравното министерство не е завършила, проверката на одита  не е завършила. Това е за едно назидание - как се режат главите. Пациентът не е върнат, той е пренасочен. Неговото лечение се е провеждало на друго място и най-адекватното лечение би било там, където го познават и може да се продължи лечението. Трима души в момента управляват Спешно приемно. Казва се Асен Меджидиев, той трябва да поеме отговорност за всичко, което  се е случило тука.

Според протестиращите, единствено вътрешната проверка, довела до уволнението на техните колеги, не е достатъчна. Те настояват за цялостна проверка на Изпълнителната агенция "Медицински одит", която да покаже как какво точно се е случило и чак тогава да се правят  стъпки  и действия и да се пристъпва към дисциплинарно уволнение. Д-р Петър Атанасов , началник вътрешно отделение обобщи :
Проблемът на българското здравеопазване не са хората, работещи в системата! Проблемът е много по-дълбок и той е заложен в така наречената "здравна реформа".

В отворено писмо, разпространено по-рано днес,  медици от „Пирогов“ посочват, че причината за протеста е прибързано взетото решение на ръководството на болницата за налагане на най-тежкото наказание-дисциплинарно уволнение на нашите колеги от Спешно отделение.

Според д-р Иво Филибев един от уволнените служители по случая, в който 74-годишен мъж не беше приет в „Пирогов“, има нарушения на екипа, но те не са били във вреда на пациента:

Не смятам, че наказанията са заслужени.

В писмото се посочва още: Нека говорим открито за АПОКАЛИПСИСА на „ПИРОГОВ“ :

Смятам, че директорът прави усилия да ремонтира болницата, грубо казано, но не съм много сигурен, че желанието му е подплатено с правилните решения, каза още д-р Филибев.

В крайна сметка 74-годишният мъж бе отпратен от „Пирогов“ към друго лечебно заведение, където не са успели да спасят живота му.

Случаят предизвика проверки в болница „Пирогов" и в „Александровска“ болница, където мъжът е починал.

Медиците от болницата за спешна помощ "Пирогов" ще протестират и срещу отстраняването на проф. Милан Миланов, бивш национален консултант, вече пенсионер.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна