Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо намаляване на продажбите на дребно в Германия в края на лятото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продажбите на дребно в Германия отбелязаха през август изненадващо понижение за втори пореден месец, показват данни на немската официална статистика Destatis, които сякаш предполагат, че разходите на немските домакинства губят част от добрия си възходящ импулс през третото тримесечие на годината.

Продажбите на дребно се свиха през август с 0,4% на месечна база след техен спад с 1,2% през юли, докато очакванията на финансовите пазари бяха за техен растеж с 0,5 на сто.

В същото време продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се повишиха с 2,8% (спрямо август) след аналогичен растеж месец по-рано (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 2,7%), но при средна прогноза за повишение с около 3,2 на сто. Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха на годишна база с 2,5%, докато продажбите на нехранителни стоки нараснаха с 3,1 на сто.

Реалният оборот в търговията на дребно през първите осем месеца на настоящата година се повиши с 3,0% спрямо същия период на 2016-а година, докато номиналният оборот нарасна с цели 4,8 на сто.

В продължение на редица години икономиката на Германия беше задвижвана най-вече от немския износ, но през миналата година именно частното потребление се оказа ключов двигател за растежа, като продължава да играе важна роля и през настоящата година въпреки традиционно пестеливите разходи на германците. Очаква се подкрепа за вътрешното потребление да продължава да оказва здравия трудов пазар в Германия, повишаването на реалните заплати и рекордно ниските лихвени ставки.

Трябва обаче да се има предвид оповестеното в четвъртък проучване на института GfK, което отчете известно влошаване на немските потребителски нагласи за месец октомври от 16-годишния връх, достигнат през септември. Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи за октомври, се понижи до 10,8 пункта от 10,9 пункта месец по-рано и при очаквания на финансовите пазари за негово поредно повишение към ниво от 11,0 пункта. Това последно проучване на потребителските нагласи на GfK и днешните по-слаби от очакваното данни сякаш предполагат за наличието на известна слабост във вътрешното потребление на Германия  през третото тримесечие и в началото на последното тримесечие на настоящата година.

Перспективата пред германската икономика обаче остава доста добра, което се потвърди и от завишените прогнози на водещите немски икономически институти по отношение на растежа на БВП на страната за настоящата и за следващата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна