Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Множество сигнали от германски граждани, след като бе обявен за издирване мъж, отровил бебешки храни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

650 сигнала са подали германски граждани в полицията, след като вчера бе обявен за издирване мъж, сложил отрова в бебешките храни в различни магазини в южногерманския град Фридрихсхафен. Според полицията мъжът вероятно не действа сам, тъй като са открити отровени бурканчета с бебешки пюрета в поне три филиала на голяма верига за хранителни продукти.

Полицията е получила заплашително писмо на 16 септември, че 20 вида храни ще бъдат отровени в различни магазини в цялата страна, а също и в Eвропа, ако до събота на посочено място не бъдат оставени 10 милиона евро. В момента властите обработват получените сигнали и се надяват бързо да идентифицират мъжа от снимките. Той е направил впечатление на разследващите, след като са засекли на видеокамери подозрителното му поведение в един магазин във Фридрихсхафен. Мъжът е на около 50 години и взима бурканчета от засегнатата храна, като през цялото време е с ръкавици, явно за да не оставя отпечатъци.

Застрашени са не само бебешки, а и всякакви други храни. Властите предупредиха гражданите да проверяват опаковките за евентуални следи от манипулиране и ако открият такива, да се свържат веднага с полицията.

Отровата, която е открита в бебешките храни, може да убие малки деца. Тя е без миризма и е прозрачна. Симптомите са виене на свят и сънливост, както и прилошаване. При навременно лечение може да се спре действието ѝ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна