Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата: Националната библиотека е хронично недофинансирана, има риск от загуба на културно наследство

В книгохранилището има криза и то още от 1964-та година

Снимка: Борис Димитров

Има риск от загуба на културно наследство в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, установи Сметната палата. Изводът е на базата на проверка за дейността на библиотеката през от началото на 2014-а до средата на 2016-а година.

Дейността на националната библиотека е хронично недофинансирана, отчитат от Сметната палата. Оттам допълват, че в книгохранилището има криза и то още от 1964-та година. В някои от помещенията има течове, а част от книгите са поставени на земята поради недостиг на място.
В резултат част от съхранявания библиотечен фонд е увреден, унищожен или неизползваем. Това създава риск за влошено качество на предлаганите обществени услуги по библиотечно-информационно осигуряване, както и от риск от загуба на национално културно наследство, категорични са от Сметната палата. Част от издадените произведения в страната не се предоставят за съхранение, библиотечните фондове не се обновяват в достатъчна степен, а българските граждани са лишени от достъп до съвременни издания, смятат още одиторите. Те допълват, че заплатите в библиотеката са изключително ниски. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна