Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски офицер и съпругата му са поискали политическо убежище в Република Кипър

Снимка: БТА

Турски офицер и съпругата му са поискали политическо убежище в Република Кипър. Семейството на турския гражданин е пристигнало в пристанището на Ларнака с частна яхта. Пред пристанищната полиция той се е представил като офицер от турската флота, който е преследван и заплашен от арест в Турция като заподозрян за симпатизант на движението на Гюлен, и е подал молба за политическо убежище в Кипър, съобщи Кипърската информационна агенция. Междувременно мъжът и съпругата му са останали на яхтата под наблюдение на полицията.

Първият по рода си подобен случай получава специално отношение от кипърските власти поради изключителната му деликатност. Той се следи от министерствата на външните и на вътрешните работи, имиграционната служба и други компетентни държавни агенции.

Правната страна е свързана с въпроса как Анкара ще подаде официално искане до държавните органи на Кипър офицерът да бъде екстрадиран, за да бъде разгледан случаят от кипърския съд. Турция не признава Република Кипър за легитимна държава.

Проблемът има и политически измерения. Говорителят на правителството в Никозия Никос Христодулидис отказа да го коментира, посочвайки, че не кометира въпроси, свързани с националната сигурност. Турция, която реагира агресивно срещу страните, предоставили  политическо убежище на лица, свързани според нея с Гюлен, играе ключова роля в процеса на решаване на Кипърския въпрос за обединяване на страната.

В началото на септември в северните окупирани територии на Кипър започна голямо разследване, обхващащо около 300 кипърски турци – полицаи, бизнесмени, преподаватели, по подозрение за членство в обявената от Турция за терористична организация ФЕТО на Гюлен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна