Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отбеляза годишнината от обединението си с официално честване в Майнц

| обновено на 03.10.17 в 21:36
Франк-Валтер Щайнмайер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия отбелязва 27-ата годишнина от обединението си. Основното честване беше в град Майнц, а мотото на тазгодишния празник беше "Зедно сме Германия". Първата си реч като президент на този ден държа Франк-Валтер Щайнмайер.

В речта си президентът призова към ясни послания и решения за бежанците и интеграцията на чужденци в страната, за да се преодолее разделението в обществото по този въпрос. Ние дължим защита на преследваните политически, но трябва да говорим и за това как в бъдеще ще контролираме миграцията, кой може да влиза в страната и как, посочи той.

Родината, това е бъдещето, а не миналото. Родина е мястото, което тепърва строим като общество. Родина е мястото, което думичката „ние“ добива смисъл, място, което ни свързва въпреки стените и различните строеве. Това е мястото, от което демократите имат нужда.

Изборите в Германия показаха, че страната е разделена от нови, по-малко видими стени, каза още Щайнмайер. Той подчерта, че влизането в Бундестага на крайнодясната формация "Алтернатива за Германия" е извадило на показ разломи в германското общество и призова депутатите да работят заедно за предотвратяване връщането на национализма.
 

Канцлерът Ангела Меркел определи днешната дата като ден на радост. Тя посочи, че обединена Германия е отговорна за запазването на мира както в страната, така и по света:

Германия не носи само социална отговорност за своите граждани, но и за Европа и за подпбряване на ситуацията в света. Знаем, че не можем да останем встрани от това,което се случва в световен план и трябва да гарантираме, че глобализацията е изградена по хуманен начин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна