Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната банка повиши прогнозите си за икономическия растеж на Източна Азия и в частност на Китай

Снимка: БГНЕС

Световната банка повиши прогнозите си за растежа на развиващите се икономики от Източна Азия и Тихоокоеанския регион, визирайки по-силното от очакваното представяне на китайската икономика и подобрените глобални перспективи.

Развиващите се икономики от Източна Азия и Тихоокеанския басейн се очаква да нараснат с 6,4% през тази година преди да последва известно забавяне до 6,2% през 2018-а година, съобщи Световната банка в своя актуализиран икономически доклад за региона. През април банката прогнозира по-слаб растеж съответно от 6,2% за тази и от 6,1% за следващата година. За 2091-а година се очаква икономиката в региона да нарасне с 6,1 на сто.

Според Световната банка, по-силният растеж на развитите икономики, умереното възстановяване на цените на суровините и укрепването на глобалния търговски растеж, са благоприятните външни фактори, които ще подпомогнат икономическата експанзия в региона.

Водещата кредитна институция вече прогнозира, че Китай ще нарасне през настоящата година с 6,7% вместо с 6,5%, какви бяха очакванията в предходния доклад от април, преди да последва забавяне на растежа до 6,4% през 2018-а и до 6,3% през 2019-а година с оглед на постепенното ребалансиране на китайската икономика от икономика, разчитаща най-вече на инвестиции, към такава, залагаща на по-силно вътрешно потребление.

В останалата част на региона, включително големите икономики от Югоизточна Азия, растежът през 2017-а година също се очаква да бъде по-силен, достигайки 5,1% през 2017-а и 5,2% през следващата година след икономическа експанзия с 4,9% през 2016-а година, посочва новият доклад на Световната банка.

Банката обаче призова страните от региона да предприемат структурни реформи, които да успеят да доведат до дългосрочни икономически ползи. Освен това, базираният във Вашингтон кредитор заяви, че финансово интегрираната икономика на Малайзия и в по-малка степен тези на Индонезия, Тайланд и Филипините остават малко по-изложени на рискове, свързани с обмените нива на техните валути.

Световната банка също така посочи, че монетарните власти трябва да са готови да затегнат паричните и лихвените си политики, ако това е оправдано от темповете на нарастване на лихвените проценти в развитите икономики.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна