Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои важен тест за испанския дългов пазар на фона на кризата с Каталуния

Разходите по испанските заеми продължават да нарастват до най-високи нива от месец март насам часове преди предстоящ в четвъртък важен аукцион за нови облигации, емитирани от властите в Мадрид. Този дългов аукцион ще представлява важен тест за инвеститорския риск-апетит по отношение на испанските финансови активи с оглед на ескалиращата политическа криза в страната след проведения в неделя незаконен референдум за независимост на областта Каталуния.

Днешното емитиране на нов испански дълг в размер до 5,25 млрд. евро включва продажбата на нови петгодишни облигации с падеж през октомври 2022-а година и преотварянето на предходна емисия на дългосрочни книжа с падеж през януари 2029-а година, като общият офериран обем е за между 3,5 млрд. евро и 4,5 млрд. евро. Също така ще бъдат предложени за продажба и инфлационно-обвързани книжа с падеж през ноември 2024-а година за между 250 милиона и 750 милиона евро.

Аукционът ще представлява ключов тест за инвеститорския апетит по отношение на испанския правителствен дълг на фона на все по-задълбочаващата се криза между държавната власт в Мадрид и местната власт в Каталуния. В сряда премиерът на областта Карлес Пучдемон дори обяви, че автономният регион може официално да обяви своята независимост от Испания в началото на следващата седмица.

В четвъртък продължават продажбите на испански облигации, като доходността на 10-годишните книжа нараства с нови 3 базисни пункта до 1,807%, достигайки най-високо ниво от март насам. От началото на седмицата тази доходност се повиши с около 19 базисни пункта и е на път да отбележи най-солиден седмичен ръст от третия месец на настоящата година.

Лихвеният спред между 10-годишните испански и германски облигации пък се разширява по време на днешната търговия до 134 базисни пункта (доходността на испанските книжа е с цели 1,34% над тази на немските книжа), след като в сряда този лихвен диференциал дори достигна 136 пункта - най-големия спред от края на месец април.

Политическата криза в четвъртата по големина икономика на еврозоната предизвиква не само продажби на испански облигации, но и солиден спад на борсата в Мадрид. В сряда испанският фондов индекс Ibex-35 се понижи с 2,9%, отбелязвайки най-здрав дневен спад от повече от година и приключи на ниво от 9965 пункта - най-ниско ниво от март насам.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна