Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталунският парламент ще вземе в понеделник решение по въпроса за независимостта

Конституционният съд отмени сесията

| обновено на 06.10.17 в 11:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Каталунският парламент ще се събере в понеделник, въпреки действията на испанското правителство за блокиране на обявяването на независимост. Това заяви членът на регионалното правителство Раул Ромева, който отговаря за външните работи. Ромева каза пред Би Би Си, че регионалният парламент ще вземе решение по въпроса за независимостта.

Насрочената за понеделник сесия е отменена от испанския Конституционен съд.

Междувременно каталунци, които не са съгласни с отделянето от Мадрид, се събраха пред казармите в Сант Бой-де Льобрегат, близо до Барселона, и изразиха подкрепата си за испанската национална полиция, изпратена заради напрежението около референдума за независимост.

Демонстрантите скандираха лозунги срещу местните полицейски формирования. От протеста стана ясно, че има каталунци, които са категорично против сепаратизма.

Други протестиращи изразиха мнението си, че намерението за обявяване на независимост е опит за преврат на няколко каталунски политици.

Междувременно беше съобщено, че шефът на полицията в Каталуня застава пред съда по обвинение, че е подпомагал сепаратистите и не е осигурил защита за испанските служители на реда  по време на референдума на 1 октомври.   

В звуковия файл можете да чуете какво казаха някои от протестиращите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна