Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариано Рахой: Няма да допуснем каталунската независимост да стане факт

Демонстрации в подкрепа на единството на Испания са насрочени за днес в Барселона

| обновено на 08.10.17 в 08:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанското правителство няма да допусне едностранното обявяване на независимост от каталунските власти да стане реалност, заяви в интервю за вестник "Ел Паис". премиерът Мариано Рахой. Той посочи, че Мадрид може да използва конституцията, ако отделянето бъде обявено. Според него движението за разширяването на автономията на провинцията трябва да бъде мирно и да се разграничи от радикалите и екстремистите.

Премиерът изключва посредничеството като начин за решаване на кризата и отхвърля вероятността за свикване на предсрочни избори в резултат на вота.

Рахой каза още, че допълнителните части на националната полиция в Каталуния ще останат там, докато ситуацията не се нормализира.

В същото време 50 хиляди души демонстрираха в подкрепа на единството на Испания в Мадрид. В Барселона пък се събраха около 5 хиляди поддръжници на решаването на кризата с референдума в Каталуния чрез диалог.

Демонстрации в подкрепа на единството на Испания ще се проведат днес в Барселона. Протестите са организирани от противници на независимостта на Каталуния. 

Резултатите от обявения от Мадрид за незаконен референдум в богатата североизточна област показаха, че 90% от гласувалите 2,3 млн. души искат независимост. По време на вота на някои места се стигна до сблъсъци между желаещите да гласуват и полицията, които завършиха с близо 900 ранени. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени