Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усложнена е обстановката на места в страната, проходите "Петрохан" и Троян - Кърнаре са затворени

От АПИ призовават водачите да не предприемат пътуване през старопланинските проходи, ако автомобилите им не са подготвени за зимата

| обновено на 08.10.17 в 16:10
Троян - Кърнаре, актуална обстановка
Снимка: АПИ

Силно усложнена остава обстановката на прохода Троян - Кърнаре, където цели участъци от пътя са покрити с нападали под тежкия сняг дървета. Проходът остава затворен за движение .По-сериозна е ситуацията откъм южната страна на прохода, защото именно там са повечето нападали дървета и клони, разчистването им продължава. 


Затворен е и пътят Шипково-Рибарица, който  също се разчиства.


Заради надвиснали и паднали клони, вследствие на снеговалежа, не се допускат автомобили на Витоша. Това съобщиха от Столичната община. 


Проходът "Петрохан" също остава затворен. Навалелият сняг е мокър и тежък, и изкоренява дърветата, съобщи областният управител на Монтана Росен Белчев. Проблемът е в горната част на прохода. Десетки са падналите дървета на пътя. 42-ма души от пътноподдържащата фирма с 20 тежки машини, два екипа на „Гражданска защита“ и един от горското, премахват дърветата от пътното платно. Работи се под билото на прохода и откъм софийската част.

Няма яснота кога ще бъде отворен проходът Петрохан, тъй като не се знае, където отново може да падне дърво и да затвори пътя, допълни Белчев.

От АПИ препоръчват пътуващите от Монтана за София да минават през Ботевград. 

Троян – Кърнаре и Петрохан ще останат затворени за движение, докато не изчистим, за да няма произшествия. Работят всички други проходи, включително Витиня, Шипка, Хаинбоаз - всички старопланински проходи, с изключение на тези два, които са и най-високите, каза по-рано през деня инж. Дончо Атанасов – председател на Управителния съвет на АПИ. Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание по пътищата София – Своге в Искърското дефиле и по пътя Витиня – Елешница.

В останалите части на Ловешка област ситуацията се нормализира след проливните дъждове през последното денонощие. Между 45 и 55 литра на квадратен метър е падналият дъжд, като най-сероизно количество е паднал в района на Ябланица - 65 литра на квадратен метър.

Снеговалежът на Шипка постепенно спира. Проходът е почистен от снега, който вали от снощи. Няма наложени ограничения за леките коли, в сила остава забраната за камиони над 12 тона.


скален къс на пътя Рила-Рилски манастирВъзстановено е движението по пътя от село Пастра до Рилския манастир, където снощи имаше свличане на скални маси, съобщи за "Хоризонт"  началникът на КАТ-Пътна полиция ст. инспектор Радослав Боюклийски. Участъкът е почистен напълно, казаха и от АПИ. През есенно-зимния сезон по пътя Рила - Рилски манастир, рехабилитиран  м.г.  за около 14,5 мил. лева, често има свлачищни процеси и трасето трябва да се следи и почиства всеки ден, разказаха монасите от Рилската света обител пред кореспондента на БНР в региона.

Вятър със скорост от 122 километра в час е духал в Сливен през последното денонощие, съобщават от общината. Падналите валежи са 46 литра на квадратен метър. 
Силният вятър прекъсна елетрозахранването в две села в община Сливен - Гавраилово и Селиминово. В Сливен ток няма в кварталите около старите гробища, съобщават от общинския пресцентър. Общинската фирма за озеленяване премахва от пешеходните зони паднали клони, но няма данни за паднали дървета или нанесени щети по домове и автомобили, каза инж. Снежана Кънева, началник на общинския отдел за защита на населението. Във всички останали селища в община Сливен няма усложняване на обстановката. Във високопланинската част няма сняг, пътищата са сухи и проходими. Проходите са отворени. 

Сигнал за паднали камъни по пътя Твърдица - Елена е подаден в Областно пътно управление днес следобед. Очаква се пътноподържащата фирма да острани камъните още днес. Сливен е една от областите, за които днес синоптиците обявиха жълт код за опасност от силен вятър. 

Щети за над 100 хиляди лева е нанесъл поройният дъжд в община Рудозем, това показва първоначалният оглед. Пътищата до седем населени места са пропаднали, а до село Брезапътят е откъснат. Продължилият близо шест часа обилен дъжд причини запушване на водостоци от наноси, дървета, пропадане на скатове и пътища, каза кметът на Рудозем Румен Пехливанов:

Реката в Рудозем пред общината стигна почти до ръба на стената, за малко да прелее, беше на 20 сантиметра от моста. Стихията беше страшна. Щетите тепърва ще се оценяват. Дотук вече надхвърляме над 100 хиляди лева.

Най-тежко е положението по пътя за село Бреза, каза той:

Тук съм похарчил 30 и няколко хиляди лева преди една година, за да го оправят. Имаше същия проблем - дърводобивната фирма оставила дървата върху канавките, слиза голям дъжд, задръства водостока, цялата вода е на пътя… И това не е за първи път. Тука ще трябва да се докара скална маса, за да се запълни, защото на места има дупки по метър и половина. Със сигурност ще има санкции. Ще настояваме и държавното горско стопанство да ги санкционира.

Туристи бяха принудени да вървят пеша с багажа си, за да стигнат до главния път.


Десетки дървета са нападали по пътното платно на пътя за връх Бузлуджа.Участъкът е проходим при зимни условия.Оранжев код за обилни валежи и силен вятър е в сила за днес в 6 области на страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението за опасни явления важи за областите Русе, Разград, Шумен, Варна, Силистра и Добрич

Жълт код за силен вятър е обявен в областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Търговище, Сливен, Ямбол и Бургас.

По-рано столичният кмет Йорданка Фандъкова написа в Туитър, че пътищата към Витоша се почистват от снега и се опесъчават. 


От АПИ съветват шофьорите да карат със съобразена скорост и предупреждават водачите да тръгват на път оборудвали автомобилите си със зимни гуми.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна