Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел изрази пред Мариано Рахой твърдата си подкрепа за единството на Испания

Мариано Рахой и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел е изразила пред испанския премиер Мариано Рахой твърдата си подкрепа за единството на страната му. Тя обаче е призовала за повече диалог между Мадрид и Барселона в рамките на испанската конституция.

За това съобщи говорителят Щефен Зайберт. Меркел е разговаряла с Рахой по телефона.

Същевременно Франция изрази по-остра позиция в подкрепа на правителството на Рахой и против регионалния каталунски лидер Карлес Пучдемон.

Едностранно обявяване на независимост няма да бъде признато в Европейския съюз и в такъв случай Каталуния автоматично ще се окаже извън него, заяви френският министър по европейските въпроси Натали Лоасо.

Пучдемон планира утре да говори пред парламента в Барселона и се очаква да обяви независимост на базата на резултатите от референдума на 1 октомври, но натискът срещу него да не го прави се увеличава и в самата Испания. Лидерът на опозиционната социалистическа партия Педро Санчес заяви днес, че ще подкрепи консерватора Рахой за отнемане на автономния статут на Каталуния, в случай че Пучдемон декларира отцепването ѝ от Испания:

Все още има време да излезем с каталунските власти с политически диалог от тази криза. Нека оставят едностранното обявяване на независимост и да се върнат на пътя на демократичната законност. Там можем да се срещнем и да направим всички реформи в изпълнение на легитимните искания на каталунското общество, а именно – за подобрена и осъвременена позиция в рамките на испанското общество.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени