Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На спешна среща във Врачанската болница екип от здравното министерство представи план за стабилизиране на лечебното заведение

МЗ отпуска 300 000 лева помощ за болницата във Враца

Според Българския лекарски съюз болниците трябва да се разделят на социални и такива за печалба

| обновено на 10.10.17 в 17:25
проф. Николай Петров
Снимка: БГНЕС

300 хиляди лева допълнителна помощ за болницата във Враца отпуска Министерството на здравеопазването, съобщи министърът на здравеопазването проф. Николай Петров на дискусия за добрите практики в здравеопазването. Според Българския лекарски съюз (БЛС) болниците трябва да се разделят на социални и такива за печалба.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров посочи, че освен Враца има и други болници в кризисна ситуация. Първите мерки за Враца са налице:

Ние изплатихме субсидията за Спешна помощ - Враца – 50-100 000 лева за два месеца. Взехме решение и ще им отпуснем още 300 000 лева.

Според д-р Галинка Павлова – заместник-председател на БЛС, държавата трябва да има ангажимент към социален тип болници, за да не се стига до населени места без достъп до лечение:

Ние трябва да кажем какви да бъдат болниците – дали да работят за печалба – такива, които ще си позволят да калкулират доплащане, или тези, които ще работят за социалната кауза, а не за печалба. Това трябва да бъде политика. Тогава за тези, които не работят за печалба, трябва държавата да поеме ангажимент и да каже: "Нужни са ни тези и тези болници. В тези и тези населени места ще намерим начин да подпомагаме дейността на тези болници".

За пореден ден медици и граждани от Враца се събраха на протест с основно искане да бъдат предприети оздравителни мерки за Врачанската болница, която е близо до фалита.  По обяд протестиращите блокираха за пореден път движението по възловия булевард "2-ри юни":

Докторите не са виновни, защото няма пари държавата да осигури лекарства и други неща за болницата – каквото е нужно.
Нашият протест не е заради заплатата, а заради това да има болница, която обслужва много голям регион.

 

При 13 милиона лева дългове на болницата отпуснатите 300 хиляди лева от Министерството на здравеопазването не са достатъчни, бяха категорични протестиращите медици. Те смятат, че е нужна промяна във философията на функционирането на този тип лечебни заведения, които са възлови за здравеопазването в цели региони. Необходим е и нов финансов механизъм, който да гарантира, че няма да се трупат нови дългове, с настояване за спешни мерки за финансово оздравяване на лечебното заведение:
Нека институциите намерят работещо решение за връщането към нормалния режим на работа на болницата, обобщи синдикалният лидер д-р Емил Младенов.

Същевременно на спешна среща във Врачанската болница екип от здравното министерство представи оздравителния си план за стабилизиране на лечебното заведение. 
На срещата на заместник-министър Лидия Нейчева подчерта, че присъствието ѝ е гарант за търсенето на краен изход от кризата във Врачанската болница:
Лекарства и консумативи в спешен порядък, за да могат да работят хората, вдигане на запорите, предоговаряне на дълга, теглене на банков кредит, с който да се изчистят задълженията – да остане само едно.

Незабавни действия са нужни, защото риск има за всички областни болници в страната:
При всички положения усилията на всички политически сили за това да се работи в посока тези болници да останат наистина гръбнака на държавата – те са 27 и за тях трябва да се преборим те да работят, подчерта зам.-министър Нейчева.

Вече се обсъждат и дългосрочни промени, които да осигурят съществуването на този тип лечебни заведения:
Създаване на фонд, с който да се подпомага, субсидия за неосигурените. От друга страна, вече това е въпрос на договаряне – тук ще се намесят вероятно и други институции по отношение на пътеки, заплащане и така нататък, но имат шанса да работят и от дейността си спокойно да се издържат като търговско дружество.
Повече подробности можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна