Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно повишаване на индустриалното производство във Великобритания, но при рекорден британски търговския дефицит

Индустриалното производство във Великобритания се повиши през август за пети пореден месец благодарение на по-добър растеж на промишленото производство през последните два летни месеца, показват данни на официалната статистика ONS, които изглеждат в подкрепа на очакванията за скорошно вдигане на основната лихвена ставка на Английската централна банка. В същото време обаче търговският дефицит на Обединеното кралство нарасна през август до рекорден исторически връх, което пък поставя под въпрос правителствена политика за ребалансиране на британската икономика.

Британското индустриално производство се повиши през август с 0,2% на месечна база след повишение с 0,3% през юли (възходяща ревизия от предходна оценка за растеж с 0,2%), потвърждавайки очакванията на финансовите пазари. Промишленото производство обаче нарасна с цели 0,4% след аналогично добро темпо на растеж и през юли (слаба низходяща ревизия от скок с 0,5%) при осреднени прогнози за по-анемично нарастване с 0,2%.

На годишна база индустриалното производство във Великобритания се повиши през август с 1,6% след добра възходяща ревизия на данните за юли до повишение с 1,1% (от предишна оценка на ONS за слабо увеличение с 0,4%), докато промишленото производство нарасна с цели 2,8% след повишение с 2,7% през юли (солидна възходяща ревизия от повишение с 1,9%). Очакванията на финансовите пазари за доста по-скромен растеж на годишна база както на индустриалното, така и на промишленото производство, съответно с 0,9% и с 1,9%.

Производството в строителния сектор пък се разшири през август с 0,6% на месечна база (след спад с 1% през юли) и нарасна с 3,5% на годишна база (след повишение с 2,7% през предходния месец).

Британската статистика посочи, че през трите месеца до края на август промишленото производство нарасна с 0,7% (най-солиден растеж от трите месеца до края на февруари), докато общото индустриално производство се повиши с 0,9%, което предполага, че производственият сектор ще допринесе позитивно за растежа на БВП на Великобритания през третото тримесечие на годината.

В същото време обаче ONS представи и данни, показващи изненадващо рязко разширяване на британския търговски дефицит през август до рекордно историческо ниво, което предполага, че нетният търговски баланс ще се отрази доста негативно на данни за растежа на БВП през периода юли - септември.

Дефицитът при търговията със стоки и услуги се увеличи през август до 5,626 млрд. паунда (най-голям дефицит от септември 2016-а година), като в същото време данните за юли беше ревизиран съществено до дефицит за 4,236 млрд. паунда от предходна оценка за негативен търговски баланс в размер на едва 2,872 млрд. британски лири. Общият британски износ се повиши през август с 0,6% до 50,153 млрд. паунда, но вносът скочи с 3,2% до 55,779 млрд. паунда.

В същото време дефицитът само при търговията със стоки се разшири съществено през осмия месец на годината до рекордните 14,245 млрд. паунда след възходяща ревизия на дефицита за юли от 11,527 млрд. паунда до 12,829 милиарда, като износът на стоки се увеличи с 1,5% до 28,155 млрд. паунд, но вносът нарасна с 4,5% до 42,400 млрд. британски лири.

Доста слабите търговски данни все още не оправдават напълно надеждите, че рязката обезценка на британската лира след референдума преди година в подкрепа за Брекзит може да повиши съществено износа на стоки, произведени на Острова. Според ONS, през първите осем месеца на 2017 година експортът на британски стоки се е увеличил с 13,4% на годишна база, надвишавайки слабо вносът, който е нараснал с 11,4 на сто.

Британската лира изглежда заложи на по-добрите данни за индустриалното и промишленото производство, отколкото на влошаващия се търговски баланс, поскъпвайки с 0,45% към тридневен връх от 1,3203 долара. В същото време еврото стабилизира около 0,8932 паунда, но поскъпна с 0,5% към 8-дневен връх от 1,1807 щатски долара, намирайки подкрепа от силни данни за търговския баланс на Германия и от вчерашно изказване на един от видните членове на ЕЦБ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна