Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейселблум се оттегля от холандската политика, но остава шеф на Еврогрупата до края на мандата си

Йерун Дейселблум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Досегашният холандски финансов министър и председател на Еврогрупата – Йерун Дейселблум ще напусне политиката, след като новото правителство на Холандия поеме управлението на страната след около две седмици, съобщи той в официално писмо, публикувано от неговата партия в сряда.

Агенция Ройтерс напомня, че "Партията на труда", чийто член е Дейселблум, понесе тежка загуба на парламентарните избори, проведени на 15-и март и вече няма да бъде част от новото правителство на Холандия, което беше съгласувано през тази седмица след месеци на трудни коалиционни преговори.

Резултатите от изборите на 15-и март в крайна сметка определиха времето, когато да напусна холандската политика и Партията на труда. Това решение не е лесно, написа той в писмото, публикувано от неговата партия. Достигнах до заключението, че на този етап това е правилната позиция, тъй като вече нямам достатъчно енергия, допълни шефът на Еврогрупата.

Йерун Дейселблум заемаше пет години поста на холандски финансов министър и беше цели 17 години член на парламента на страната.

Дейселблум не сподели какво възнамерява да прави, след като на 25-и октомври се оттегли от поста си на финансов министър, но преди време той вече заяви, че ще завърши мандата си на шеф на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната), който изтича в средата на януари 2018 година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна