Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите от Вишеградската четворка подкрепят страните от Западните Балкани за членство в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Подкрепа за присъединяване към Европейския съюз на държавите от Западните Балкани изразиха в съвместно изявление министрите от Вишеградската четворка.

Първите дипломати на държави от Централна и Източна Европа, и Западните Балкани са в Будапеща за годишната среща на Вишеградската четворка.

Политиката на разширяване на ЕС осигурява безценно средство за постигане на сигурност и просперитет в Западните Балкани. Сигурността и стабилността в региона са неделима част от сигурността на целия ЕС, се казва още в документа, приет от външните министри.

България получи пълна подкрепа от първите дипломати на Вишеградската четворка за по-бърза интеграция на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз по време на българското европредседателство. На срещата вицепремиерът Екатерина Захариева подчерта, че стабилността на региона е дългогодишен външнополитически приоритет на България:

Ние твърдо вярваме, че ЕС няма да е пълноценен, няма да е завършен без пълноправно членство на страните от Западните Балкани. Моят призив към вас ще бъде: "Помогнете ни, за да ви помогнем".


В същото време Унгария, която председателства в момента Вишеградската четворка, призова Европейският съюз и НАТО да ускорят интеграцията на страните от Западните Балкани. Домакинът на форума, унгарският външен министър Петер Сиярто, поиска дата за започване на преговори за Република Македония и Албания и то не по-късно от първото тримесечие на идната година.

В свое изявление Петер Сиярто обяви, че нестабилни и обхванати от напрежение Западни Балкани са риск за цяла Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна