Хаджи Пируши: Българското малцинство в Албания получи подкрепа и от албански, и от български политици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Включването на българското малцинство в проекта на Закона за защита на малцинствата в Албания е исторически момент, каза за "Хоризонт" Хаджи Пируши, председател на сдружението "Просперитет Голо Бърдо". Той подчерта, че българите в Албания са получили подкрепа както от албански, така и от наши политици. Критиките на македонски организации, че българи в Албания няма, Пируши определи като смешна работа.

Не може да се говори на другите хора какви са. Ние си преценяваме сами. В Голо бърдо, откак се раждат децата, на нас ни се казва – как говорите – на български. Никой не казва друга дума. На никой друг език. В албанското училище малките не знаят нито една дума албански. И се пее, и се плаче на български. 

Въпреки противниците на включването на българите сред малцинствата, текстът беше гласуван в правната комисия на парламента, напомни Хаджи Пируши. Според него, ако законът бъде приет, това ще зарадва не само сънародниците ни в Албания, но и цяла България.​

Още от категорията

Евродепутатът Андрей Ковачев с категорично възражение срещу антибългарска обява в сръбско училище

Евродепутатът Андрей Ковачев реагира срещу обява на училище от сръбския град Сурдулица за литературен и артистичен конкурс, в който ученици трябва да пишат срещу „българските злодейства през Първата световна война”: "Категорично  протестирам срещу опита да бъде използван такъв говор на омразата срещу България, срещу българите, да се манипулира..

обновено на 26.04.18 в 19:53

Пореден протест срещу строителството в Пирин

Природозащитници отново се събраха на протест срещу строителството в Пирин.  Основното искане на протестиращите е да се отмени решението на правителството за промяна в Плана за управление на Националния парк "Пирин".  Днес коалицията "За да остане природа в България" спечели на първа инстанция дело във Върховния административен съд  срещу решение..

публикувано на 26.04.18 в 19:52
Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров проведоха среща с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция.

Борисов, Цачева и Цацаров по казуса "Желяз Андреев": Правата на българските граждани ще бъдат защитавани

Правителството ще се ангажира с финансовите разходи за евентуален съдебен процес в САЩ срещу Желяз Андреев и другите четирима българи, чието екстрадиране бе поискано по обвинения за нарушаване на търговското ембарго срещу Сирия. Това заяви самият Борисов след днешната му среща със засегнтите, на която присъстваха  министърът на правосъдието Цецка..

обновено на 26.04.18 в 19:34
Иванчева и Петрова на влизане в залата на съда

Иванчева, Петрова и Дюлгеров остават за постоянно в ареста, реши апелативният съд

Специализираният апелативен съд остави в ареста и тримата задържани по корупционната афера "Младост" – това са кметът на столичния район Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров.  Съдът изцяло подкрепи обвинителната теза, че са събрани достатъчно данни, че тримата са изнудвали бизнесмена..

обновено на 26.04.18 в 19:22

Юзеирови получиха условни присъди за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза към България

Шуменският районен съд постанови условни присъди, глоби и обществено порицание за братята Росен и Атанас Йорданови, познати като Юзеирови. Двамата бяха съдени за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза към България.  Присъдите бяха  прочетени в отсъствие на братята Юзеирови  - Росен и Атанас Йорданови, тъй като от години живеят в..

публикувано на 26.04.18 в 18:50

Васил Мадолев: Все още има притеснения за живота на трите мечетата, намерени край с. Барутин

В началото на месец май, трите мечета, които бяха намерени край доспатското село Барутин, ще бъдат изпратени в Център за диви животни в Гърция. Въпреки усилията на органите и на местните хора да намерят следи от изчезналата майка, тя все още не е намерена. Има голяма вероятност, въпреки че ще бъдат отглеждани в Център в Гърция, след това..

публикувано на 26.04.18 в 18:34
Генералният директор на БНР Александър Велев (в центъра) изрази солидарност с протестите на творците, които започнаха в началото на седмицата.

Менда Стоянова: Музикалните състави на БНР да излязат от структурата на обществената медия и техен принципал да стане МК

Музикалните състави на БНР да излязат от структурата на обществената медия и техен принципал да стане Министерството на културата. Това предложи председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова на проведеното днес заседание на комисията по културата и медиите, която обсъди проблема с ниските заплати на..

обновено на 26.04.18 в 18:26