Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спейс Екс" изстреля успешно ракетата носител "Фалкон" 9

МКС: Отлагането на старта на "Прогрес" няма да повлияе на работата на космонавтите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската компания "Спейс Екс" за пореден път изстреля успешно ракетата носител "Фалкон" 9, която изведе в орбита пореден телекомуникационен спътник. "Спейс Екс" и този път успя да осъществи приземяване на долната степен на ракетата върху платформа в Атлантическия океан. От компанията отбелязаха, че имат намерение отново да я използват при по-късни изстрелвания.

Ускорителят беше използван за първи път през февруари за изстрелването на товарния кораб "Дракон" към Международната космическа станция. Повторното му изстрелване беше при извеждането в орбита на телекомуникационен спътник в края на март, а след това – при изстрелването на българския геостационарен комуникационен спътник BulgariaSat-1.

Екипажът на Международната космическа станция е обезпечен с всичко необходимо за дълъг период от време и отлагането на  старта на товарния космически кораб "Прогрес МС-07"  няма да се отрази на космонавтите, предаде ТАСС. Според източници от ракетно-космическия отрасъл на Русия ракетата носител "Союз2 автоматично е отменила изстрелването и сега специалистите трябва да разкрият причините за това.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна