Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Решението на САЩ да се оттеглят от ЮНЕСКО е във фокуса на коментарите на западните издания. 

Уолстрийт джърнъл обяснява, че причина за решението са "непрекъснато проявявани антиизраелски предубеждения" от страна на организацията. 

Вашингтон пост пише, че мярката е поредна стъпка от страна на правителството на Тръмп да се дистанцира от международната общност.

Гардиън, и Индипендънт акцентират върху оповестеното часове след решението на САЩ намерение на Израел също да напусне ЮНЕСКО. 

Индипендънт цитира израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е заявил, че организацията се е "превърнала в театър на абсурда". Гардиън съобщава, че Нетаняху е определил решението на САЩ като "смело и морално".

Руският вестник Ведомости пише, че президентът Владимир Путин е приключил есенната серия губернаторски уволнения. Главната цел е била подготовката за президентските избори догодина, но ефектът може да се окаже по-дългосрочен, коментират експерти за изданието. Оттеглилият се в четвъртък ръководител на Псковска област Андрей Турчак стана 11-ият губернатор, уволнен от Путин за последните 18 дни. Анализаторите на Ведомости прогнозират, че от това поколение елити е възможно да излезе човекът, който ще стане премиер през 2022-23 година, а после и президент през 2024 г.

Ситуацията по островите в Гърция отново е започнала да става взривоопасна заради новия бум на мигранти, информират гръцките издания. Според Вима от месец юли насам растящият поток на бежанци и мигранти към Гърция е на път да претовари приемните центрове, тъй като блокираните в тях чужденци в момента надхвърлят 13 700 души. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна