Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги определи като успешна политика на ЕЦБ на отрицателни лихви

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви в четвъртък, че политика на централната банка на отрицателни лихви е успешна и не е навредила на рентабилността на търговските банки, както смятаха нейните критици, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

"Супер Марио" също така повтори насоките на ЕЦБ, според които покупките на финансови активи, известни като "количествени улеснения", ще продължат и занапред, докато банката не види трайно подобрение на инфлационните перспективи, а лихвените проценти ще останат на текущите нива "далеч след" времето, когато бъдат преустановени тези покупки.

През юни 2014-а година ЕЦБ промени лихвения процент, който плаща на търговските банки, за да държат свободните си средства при нея, в отрицателна територия, като на практика банките се наложи да си плащат за техните депозити в централната банка. Впоследствие ЕЦБ намали тази своя депозитна лихва на три пъти до настоящото ѝ ниво от -0,4%.

Критиците определиха тази мярка като контрапродуктивна, тъй като тя би могла да навреди на банковите печалби, но в своята реч в четвъртък Марио Драги заяви, че рентабилността на европейските банки се увеличава и се очаква да нарасне допълнително с оглед на продължаващото икономическо възстановяване на еврозоната.

Като цяло нашата политика на отрицателни лихвени проценти е успешна, отбеляза Драги пред Института за международна икономика "Питърсън". Ние не станахме свидетели на деформации, каквито се предвиждаха от някои. Ние не сме свидетели на спад на банковата доходност, като тя всъщност дори се покачва, посочи шефът на ЕЦБ.

Той добави, че политиката на централната банка не е навредила по никакъв начин и на паричните пазарни фондове - нещо, което също се прогнозираше като възможна негативна последица от отрицателните лихвени ставки. Парите, постъпващите в такива инвестиционни фондове, които биват държавни в кеш или в краткосрочни дългови ценни книжа, са се увеличили, мотивира се Драги.

Трябва да се има предвид, че през септември Марио Драги сигнализира, че ЕЦБ ще обяви плановете си за бъдещето на програма за закупуване на активи след следващото редовно заседание на 26-и октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени