"Ханделсблат": ЕС може да предостави на Великобритания двугодишен преходен период след Брекзит

Британската лира поскъпна над 1,3300 долара за пръв път от началото на октомври

Британската лира поскъпна в началото на днешната европейска търговия до 11-дневен връх от 1,3323 щатски долара след информация на немския вестник "Ханделсблат", според която Европейският съюз може да предложи на Великобритания двугодишен предходен период за Брекзит.

В четвъртък паундът първоначално падна рязко до тридневно дъно около 1,3121 долара, след като Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС по въпроса за Брекзит, заяви пред репортери, че не е бил постигнат пробив и след петия кръг от преговорите най-вече поради "безизходното" положение по въпросите, касаещи сметката за развода, която ще трябва да плати Великобритания.

Последвалата информация на вестник "Ханделсблат" обаче доведе до силно поскъпване на паунда обратно над 1,3300 нивото за пръв път от 2-ри октомври насам.

Немското издание съобщи късно снощи, че Мишел Барние би желал да предложи на Великобритания шанс да остане в единния пазар на ЕС и в общия митнически съюз за двугодишен преходен период, ако Лондон се съгласи да уреди финансовите си задължения към блока и подпише споразумение за развода. Цитирайки дипломати от ЕС, германският вестник каза, че Великобритания също така ще трябва да изпълни всичките свои задължения относно членството ѝ в ЕС по време на този предходен двугодишен период, като се очаква Барние да отправи това предложение по време на среща на посланиците на ЕС в петък.

Междувременно председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в петък, че ако британците желаят стартиране на втората фаза на преговорния процес за Брекзит (включваща търговските преговори), те ще трябва да платят. Той също така отбеляза, че процесът по Брекзит ще отнеме по-дълго време, отколкото смятат властите в Лондон.

Това негово изказване ограничи поскъпването на британската лира и тя се върна обратно под нивото от 1,3300 долара.

Последваха коментари и на говорителят на немското правителство Щефан Зайберт, че е прекалено рано да се обсъждат каквито да било идеи за преходен период след Брекзит. Според него няма промени в приетата от ЕС последователност при воденето на преговорите с Обединеното кралство.

Изказването на Зайберт изтри напълно печалбите, които направи британската лира и тя се върна към сутрешните си дъна около 1,3250 областта.

Още от категорията
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Вносът на работници не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса. Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети страни не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар: Няма проблем да бъдат внесени, ако има..

публикувано на 20.10.17 в 14:43
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината

Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова . Тя допълни, че се надява това оборудване да не стои дълго време на площадката, а да се намери решение за централата, за която имало инвеститорски интерес. В момента Министерство на енергетиката подготвя анализ за..

публикувано на 20.10.17 в 14:33

Икономически растеж чрез инвестиции в туризма и културата в Дунавския регион

През следващите 12 месеца България ще може да определя дневния ред , темите и фокуса на дискусиите за развитието на дунавските региони и основна роля в подкрепата на всички региони за бъдещо по-добро сътрудничество, по-добра свързаност, търсене на форми на взаимодействие и допълнителни форми на финансиране, което да изпълнява целите и приоритетите..

публикувано на 20.10.17 в 12:07

Как се променя средата за предприемачество у нас – национална конференция

Национална конференция, организирана от българския офис на Глобалния предприемачески мониторинг и „Капитал”, ще събере бизнеса, властта и неправителствени организации, за да разговарят за предизвикателствата пред компаниите и добрите практики или как се променя средата за предприемачество у нас и как да го насърчим, какъв е пътят за позитивна..

публикувано на 20.10.17 в 10:27

Синдикати и знакови имена в бизнеса обсъждат на работна закуска икономиката и ръста на доходите

Синдикатите и бизнесът ще обсъдят днес икономиката и ръста на доходите в страната. По покана на КНСБ и КТ "Подкрепа" представители на най-големите български предприятия ще участват в бизнес закуска. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира предстоящата среща: Част от отговорния, истински бизнес на България - на закуска! Двадесетина души -..

публикувано на 20.10.17 в 07:14

Васил Велев за протеста на синдикатите: Признание за нашата дейност, очакваме наплив на нови членове

Възнагражденията в реалната икономика растат с над 10%. Това го отчете и НСИ. Последните данни са за второто тримесечие, а разходите на работодателите са нараснали с 11% спрямо същия период на миналата година. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, който оцени..

публикувано на 19.10.17 в 18:33

В Гърция обмислят промени в данъчното облагане върху недвижими имоти

Правителството в Атина обмисля да промени данъчното облагане върху недвижимите имоти. Планира се увеличаване на данъците на скъпите и премахване на облагането върху малките и евтини къщи, вили и парцели. Не е фиксирано все още в какви рамки като стойности се определя категорията на даден имот, поради сриването на пазара и необходимост първо да се..

публикувано на 19.10.17 в 18:27