"Ханделсблат": ЕС може да предостави на Великобритания двугодишен преходен период след Брекзит

Британската лира поскъпна над 1,3300 долара за пръв път от началото на октомври

Британската лира поскъпна в началото на днешната европейска търговия до 11-дневен връх от 1,3323 щатски долара след информация на немския вестник "Ханделсблат", според която Европейският съюз може да предложи на Великобритания двугодишен предходен период за Брекзит.

В четвъртък паундът първоначално падна рязко до тридневно дъно около 1,3121 долара, след като Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС по въпроса за Брекзит, заяви пред репортери, че не е бил постигнат пробив и след петия кръг от преговорите най-вече поради "безизходното" положение по въпросите, касаещи сметката за развода, която ще трябва да плати Великобритания.

Последвалата информация на вестник "Ханделсблат" обаче доведе до силно поскъпване на паунда обратно над 1,3300 нивото за пръв път от 2-ри октомври насам.

Немското издание съобщи късно снощи, че Мишел Барние би желал да предложи на Великобритания шанс да остане в единния пазар на ЕС и в общия митнически съюз за двугодишен преходен период, ако Лондон се съгласи да уреди финансовите си задължения към блока и подпише споразумение за развода. Цитирайки дипломати от ЕС, германският вестник каза, че Великобритания също така ще трябва да изпълни всичките свои задължения относно членството ѝ в ЕС по време на този предходен двугодишен период, като се очаква Барние да отправи това предложение по време на среща на посланиците на ЕС в петък.

Междувременно председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в петък, че ако британците желаят стартиране на втората фаза на преговорния процес за Брекзит (включваща търговските преговори), те ще трябва да платят. Той също така отбеляза, че процесът по Брекзит ще отнеме по-дълго време, отколкото смятат властите в Лондон.

Това негово изказване ограничи поскъпването на британската лира и тя се върна обратно под нивото от 1,3300 долара.

Последваха коментари и на говорителят на немското правителство Щефан Зайберт, че е прекалено рано да се обсъждат каквито да било идеи за преходен период след Брекзит. Според него няма промени в приетата от ЕС последователност при воденето на преговорите с Обединеното кралство.

Изказването на Зайберт изтри напълно печалбите, които направи британската лира и тя се върна към сутрешните си дъна около 1,3250 областта.

Още от категорията

Стивън Майор: Брекзит ще постави пред сериозно изпитание европейския капиталов пазар

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще постави пред сериозно изпитание европейския капиталов пазар, призна пред "Хоризонт" председателят на Европейския орган за ценни книжа и пазари Стивън Майор . Това е институцията, която надзирава капиталовия пазар в Европа. В някои аспекти "разводът" ще се случи по-лесно, категоричен е Майор...

публикувано на 24.03.18 в 15:19

Иън Янг: 3-процентният "дигитален" данък цели да попълни европейската хазна след Брекзит

До 1 май за Европейския съюз няма да са валидни новите мита върху стоманата и алуминия, наложени от Съединените щати. В началото на седмицата във Вашингтон се водиха преговори за изключване на съюза от обхвата на митата завинаги, а германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че ще се продължи диалогът между САЩ и ЕС, за да се..

публикувано на 24.03.18 в 13:35
Илон Мъск - шеф на „Тесла“ и „Спейс екс“

Война на милиардери?: „Тесла“ и „Спейс екс“ изтриха страниците си във Фейсбук

Американската компания за електромобили „Тесла“ и космическата „Спейс екс“ изтриха страниците си във Фейсбук след пост в Туитър на техния шеф и милиардер Илон Мъск, съобщи „Бизнес инсайдър“. Това стана, след като Мъск отговори на пост в Туитър на Брайън Актън - съосновател на друга социална мрежа Уотсап (WhatsApp), който на писа „Време е...

публикувано на 23.03.18 в 19:21

Михаил Путин е избран за заместник-председател на „Газпром“

Съветът на директорите на „Газпром“ избра Михаил Путин за заместник-председател на управата на компанията за срок от 5 години, съобщава „Комерсант“. Според изданието Михаил Путин е син на братовчед на руския президент Владимир Путин. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че между двамата има далечно родство. „Комерсант“ допълва, че..

публикувано на 23.03.18 в 17:00

Тръмп заплаши да наложи вето върху гласуваните от Конгреса държавни разходи за 1,3 трлн. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши изненадващо, че може да наложи вето върху новоприетия от Конгреса законопроект за държавните разходи през настоящата финансова година на стойност 1,3 трлн. долара. Подобно решение можем да предизвика ново временно спиране на дейността на федералното правителство още този уикенд (от полунощ в петък)...

публикувано на 23.03.18 в 16:38

Силен скок на промишлените поръчки за стоки с дълготрайна употреба в САЩ през февруари

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ се повишиха изненадващо силно през февруари благодарение на ръст на бизнес инвестициите, което е сигнал за добро представяне на американската икономика в началото на годината. През февруари новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба скочиха с 3,1% до 247,72 млрд. долара..

публикувано на 23.03.18 в 15:27

Руската централна банка понижи основната си лихва до 7,25%

На заседанието си в петък Централната банка на Русия (РЦБ) намали основния си лихвен процент с четвърт процентни пункта до 7,25%, цитирайки рекордно ниската инфлация в страната и отбеляза, че вероятно ще приключи до края на годината с цикъла на разхлабване на лихвените ставки, съобщава Ройтерс. Съветът на директорите на банката взе решение да намали..

публикувано на 23.03.18 в 14:30