"Ханделсблат": ЕС може да предостави на Великобритания двугодишен преходен период след Брекзит

Британската лира поскъпна над 1,3300 долара за пръв път от началото на октомври

Британската лира поскъпна в началото на днешната европейска търговия до 11-дневен връх от 1,3323 щатски долара след информация на немския вестник "Ханделсблат", според която Европейският съюз може да предложи на Великобритания двугодишен предходен период за Брекзит.

В четвъртък паундът първоначално падна рязко до тридневно дъно около 1,3121 долара, след като Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС по въпроса за Брекзит, заяви пред репортери, че не е бил постигнат пробив и след петия кръг от преговорите най-вече поради "безизходното" положение по въпросите, касаещи сметката за развода, която ще трябва да плати Великобритания.

Последвалата информация на вестник "Ханделсблат" обаче доведе до силно поскъпване на паунда обратно над 1,3300 нивото за пръв път от 2-ри октомври насам.

Немското издание съобщи късно снощи, че Мишел Барние би желал да предложи на Великобритания шанс да остане в единния пазар на ЕС и в общия митнически съюз за двугодишен преходен период, ако Лондон се съгласи да уреди финансовите си задължения към блока и подпише споразумение за развода. Цитирайки дипломати от ЕС, германският вестник каза, че Великобритания също така ще трябва да изпълни всичките свои задължения относно членството ѝ в ЕС по време на този предходен двугодишен период, като се очаква Барние да отправи това предложение по време на среща на посланиците на ЕС в петък.

Междувременно председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в петък, че ако британците желаят стартиране на втората фаза на преговорния процес за Брекзит (включваща търговските преговори), те ще трябва да платят. Той също така отбеляза, че процесът по Брекзит ще отнеме по-дълго време, отколкото смятат властите в Лондон.

Това негово изказване ограничи поскъпването на британската лира и тя се върна обратно под нивото от 1,3300 долара.

Последваха коментари и на говорителят на немското правителство Щефан Зайберт, че е прекалено рано да се обсъждат каквито да било идеи за преходен период след Брекзит. Според него няма промени в приетата от ЕС последователност при воденето на преговорите с Обединеното кралство.

Изказването на Зайберт изтри напълно печалбите, които направи британската лира и тя се върна към сутрешните си дъна около 1,3250 областта.

Още от категорията

Текущата сметка на Гърция излезе на излишък през месец май

Балансът по текущата сметка на Гърция излезе на излишък през месец май спрямо годината по-рано благодарение на подобрение на всички по-важни компоненти, включително на търговския и на баланса в сферата на услугите, съобщи в понеделник централната банка на страната. Данните показват, че през май беше регистриран излишък в размер на 191 млн...

публикувано на 23.07.18 в 12:35
Серджо Марчионе подава оставка като шеф на Fiat и Ferrary

Силен спад на акциите на Fiat Chrysler след края на ерата Серджо Марчионе

Акциите на автомобилния гигант Fiat Chrysler се намират под силен натиск от продажби на борсата в Милано след новината за замяна на досегашния емблематичен шеф на компанията Серджо Марчионе с оглед на негови сериозни здравословни проблеми. В началото на днешната търговия акциите на Fiat Chrysler Automobiles (FCA) се понижиха с около 4%,..

публикувано на 23.07.18 в 11:56

Пекин: Търговските заплахи никога няма да сработят по отношение на Китай

Търговските заплахи и сплашвания никога няма да сработят по отношение на Китай, заяви в понеделник говорител на китайското външно министерство, визирайки изявлението преди дни на американския президент Доналд Тръмп, че е готов да наложи митнически тарифи върху целия внос на китайски стоки в САЩ, равняващ се на малко над 500 млрд. долара през..

публикувано на 23.07.18 в 11:20

Понижение на фондовите борси и спад на долара към двуседмични дъна след последните "туитър атаки" на Тръмп

В понеделник азиатските и европейските пазари на акции се оказаха под натиск, а щатският долар се понижи към двуседмични дъна с оглед на "туитър атаките" на Доналд Тръмп от края на предходната седмица, когато президентът на САЩ отправи директни обвинения към ЕС и Китай, че манипулират техните валути . В същото време в интервю за CNBC той..

публикувано на 23.07.18 в 11:00

Има опасност финансовите проблеми на "Топлофикация София" да се задълбочат, проблемът е в качеството на управление

Има опасност финансовите проблеми на "Топлофикация София" да се задълбочат. За това предупреди в интервю за предаването "Преди всички" общинският съветник от БСП Калоян Паргов . Наскоро стана ясно, че столичното дружество през последния отоплителен сезон е удвоило текущите си задължения към "Булгаргаз" и те вече са в размер на 100 милиона лева. Това не..

публикувано на 23.07.18 в 05:19
Стивън Мнучин - финансов министър на САЩ

Стивън Мнучин: Предложенията на САЩ за отказване от търговските бариери се приемат сериозно от съюзниците

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че страните от Г-7 приемат сериозно неговия призив за премахване на митата, извънмитните търговски бариери и субсидиите и допълни, че правителството във Вашингтон ще направи същите предложения по време на предстоящите преговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Тръмп има среща с..

публикувано на 23.07.18 в 03:59

Г-20 призова за по-голям диалог във връзка с търговските напрежения

Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 заявиха, че засилените напрежения в търговията и геополитиката заплашват да извадят от релси световния икономически растеж, и призоваха за по-голям диалог, предаде Ройтерс. Те посочиха в заключителна декларация от срещата на Г-20 в Буенос Айрес, че световният икономически растеж е силен, а..

публикувано на 23.07.18 в 02:18