Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози започнаха нови проучвания на Източната порта на Филипопол

Снимка: БГНЕС

В Пловдив археолози започнаха нови проучвания на Източната порта на Филипопол, която се намира в подножието на Стария град. Основната част от разкопките  са извършени още преди 40 години. Сега те се възстановяват от Община Пловдив, след като с решение на Министерския съвет ѝ беше предоставено правото да управлява комплекса за срок от 10 години. 

Източната порта към Филипопол е била внушителна, с централен вход и два по-малки, разказва  ръководителят на разкопките Мая Мартинова:
И към нея води тази разкошна улица със запазена колонада в римо-коринтски стил, портици от двете страни и сгради-сектори от крепостните стени по-ранната построена при Марк Аврелий през 172 година и по-късната крепостна стена с две кули, която е от късната античност.           
                                                        
Сега имаме възможност за реставрация, експониране и управление на обекта, който да се впише по-добре в туристическите маршрути в Пловдив. Предвижда се до него да бъде изграден и нов информационен център, каза кметът Иван Тотев. Той уточни, че след приключването на разкопките ще бъде изготвен проект, с който Общината ще кандидатства за финансиране по една от новите оперативни програми на Министeрството на регионалното развитие и благоустройството.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна