Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер не иска Каталуня да става независима

Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не иска Каталуня да става независима, защото това ще даде кураж и на други региони да направят същото и така Европейският съюз ще стане неуправляем, предаде Ройтерс.

Не искам след 15 години Съюзът да се състои от 98 държави, каза Юнкер в реч пред университета на Люксембург. И все пак отбеляза, че няма право да се меси на Испания. Еврокомисията дори няма да посредничи между Мадрид и Барселона, след като желание за това изразяват само каталунските регионални власти.


По повод преговорите за Брекзит Юнкер сподели, че не разбира какъв е проблемът с правата на европейските и британските граждани съответно в Обединеното кралство и в Европейския съюз. 

Защо не кажем просто, че нещата ще останат както са си?, попита той. А на призивите на Великобритания преговорите да започнат по същество въпреки липсата на напредък по въпроса за т.нар. сметка за развода Юнкер отговори отрицателно.

Ако сте в бар и поръчате 28 бири и изведнъж един от колегите ви си тръгне, и той, или тя не платят, това не е практично. Те трябва да платят, те трябва да платят. Не по невъзможен начин, не съм обхванат от желание за отмъщение. Не мразя британците. Европейците трябва да са благодарни за многото неща, за които британците са допринесли за Европа по време на войната, след нея и преди нея. Навсякъде и всеки път, но сега трябва да платят. 

В Лондон говорител на британския премиер съобщи, че Тереза Мей ще използва срещата на върха на Евросъюза идната седмица, за да излезе с предложение за уреждане на финансовия спор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна