Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обяви нова стратегия спрямо Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп огласи нова стратегия спрямо Иран. Той не оттегли страната си от споразумението, което се смята за най-големия външнополитически успех на предшественика му Барак Обама. Но даде срок на американския Конгрес до 60 дни да реши дали на Иран да бъдат наложени едностранни американски икономически санкции. 
По думите на Тръмп ядреното споразумение с Иран от 2015 година е „крайно противоречиво“ и означава размяна на „слаби инспекции“ срещу „кратковременно спиране на иранската ядрена програма“, което е „неприемливо“ за Съединените щати.
В случай, че не е успеем да постигнем решение с Конгреса и съюзниците ни, споразумението ще бъде прекратено. То е под постоянен преглед и нашето участие може да бъде отменено от мен като президент по всяко време. Както видяхме в Северна Корея, колкото по-дълго пренебрегваме една заплаха, толкова по-голяма става тя.
Иранският президент Хасан Рохани реагира гневно на изявлението на американския си колега, като обвини Тръмп, че речта му е била пълна с несправедливи обиди и лъжи. Иран никога няма да се поколебае да отвърне подобаващо, ако националните му интереси бъдат застрашени, посочи Рохани в телевизионно обръщение.
Лидерите на водещите световни сили се обявиха против прекратяването на споразумението с Иран. В съвместна декларация лидерите на Франция, Германия и Великобритания призоваха Вашингтон да не предприема действия срещу споразумението с Иран и допълниха, че сделката с Техеран е в интерес на общата национална сигурност. Руското външно министерство осъди отказа, като заяви, че тази стъпка представлява заплаха за международната сигурност и разпространението на ядрени оръжия, и също така представя Америка като ненадежден партньор. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна