Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консервативната Народна партия спечели изборите в Австрия, втори са крайнодесните

| обновено на 15.10.17 в 19:04
Себастиан Курц
Снимка: БГНЕС

Консервативната Народна партия, оглавявана от 31-годишния Себастиан Курц, очаквано спечели извънредните парламентарни избори в Австрия. Също очаквано - с резултат, който няма да ѝ позволи да управлява сама.

Формацията получи 31 на сто от гласовете. На второ място е крайнодясната Партия на свободата с 27,4%. Социалдемократическата партия на канцлера Кристиан Керн остава на трета позиция с 26,75 на сто
Цяла Европа следи с интерес предсрочните парламентарни избори в Австрия, които лидерът на консервативната Народна партия Себастиан Курц предизвика, разваляйки широката коалиция със социалдемократите на канцлера Кристиан Керн.
Най-вероятният му коалиционен партньор е крайнодясната Партия на свободата с лидер Хайнц-Кристиан Щрахе, която се бори със социалдемократите за статут на втора по големина политическа сила.
В опит да привлече голяма част от електората на крайната десница Курц води радикална политика срещу имиграцията и социалните помощи за чужденците. А влизане на крайната десница в управлението няма да е прецедент в Австрия. Народната партия си партнираше с нея от 2000-ата до 2007 година. В началото на този период тогавашният австрийски канцлер Волвганг Шусел беше бойкотиран от повечето останали европейски лидери в продължение на няколко месеца.
Изборният ден в Австрия премина нормално без нарушения. Десет са партиите, явили се на вота, а 6 000 400 000 са имащите право на глас, като рекорден брой гласове са били изпратени по пощата - 780 000, като 60 000 от тях  са от чужбина. 

Според прогнозите, шест от тези 10 партии могат да намерят място в следващия Национален съвет - горната камара на австрийския парламент. Това са бившите коалиционни партньори от Социалдемократическата партия и Австрийската народна партия, крайнодясната Партия на свободата, либералната формация "Неос", бившите съпартийци на настоящия президент Александър Ван дер Белен от зелените и листата на отцепилия се от тях Петер Пилц.

Вотът е кулминация на една изключително тежка кампания, изпълнена с компромати, черен пиар, скандали и разрив между досегашните коалиционни партньори -  социалдемократите на Керн и консерваторите на Курц. И двамата пуснаха бюлетините си днес във Виена. 

Аз гласувах и се надявам, че още много австрийци ще упражнят правото си на глас. Надявам се на добър резултат, който да направи промените в Австрия възможни. Благодаря ви, заяви пред избирателната си секция министърът на външните работи и председател на консервативната Австрийска народна партия Себастиян Курц. 


Изпълнени сме с оптимизъм - сега всичко е в ръцете на избирателите. Проведохме много добра кампания, която се засили през последните дни, така че ни остава просто да чакаме до довечера. Но както знаете, преди това ни очаква и едно друго важно събитие - мачът Щурм Грац - Аустрия Виена. Ще проследя срещата, като се надявам и двете събития да имат положителен край,  коментира пред журналисти и настоящият канцлер на Австрия - социалдемократът Кристиан Керн.


Надявам се на добър резултат, както и на значително по-висока  подкрепата. Ако спечелим 25%, то това би бил един добър резултат, успех дори, но се надяваме на повече, заяви лидерът на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, който също даде своя глас на днешния предсрочен парламентарен вот.  Именно с неговата крайнодясна партия  се очаква да състави съюз консервативната Народна партия на външния министър Себастиян Курц, ако спечели. 


Голямата интрига  е всъщност кой ще бъде втори и ще намерят ли социалдемократи и консерватори пътя към себе си. В противен случай може да очакваме сценарий, подобен на 2001 година, когато Волфганг Шусел от Австрийската народна партия образува коалиция  заедно с популистите на Йорг Хайдер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна