Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бармао Кипроно от Кения спечели 34-то издание на Маратон София

Снимка: БГНЕС

Над 4 хиляди души участваха в най-големия за годината маратон на София. Сред тях имаше повече от 700 чуждестранни атлети от над 40 държави. 

Бармао Кипроно от Кения спечели 34-то издание на Маратон София с рекордно време.
Кениецът пробяга класическата дистанция от 42,195 километра по улиците на столицата за 2:14:49 часа, с което си заслужи допълнителен бонус от 1000 лева, заработвайки общо 9 000 лева от наградния фонд. 

Първа при жените финишира Кристине Уиго от Кения, а втора - българката Маринела Минева. Заради мероприятието, центърът на града остана затворен за превозни средства. 
От шест години Кристине Уиго се занимава с лека атлетика. От миналата година се състезава извън родината си - Кения. Обикновено бяга по десет километра. За първи път тича 21 километра и днес финишира първа.
Когато се събудих тази сутрин се помолих на Бог да победя в този маратон, тъй като никога не съм била тук исках да спечеля. Когато спечелих бях много щастлива.

Маринела Минева се е класирала втора.
Тренирам от 12 години вече. Започнах, когато бях пети клас, обичам бягането. Организаторите знаят как да направят състезание и се опитват да стане като много големи маратони в света.

И кметът Йорданка Фандъкова взе участие в маратона на София.
Със сигурност има сърдити,  шофьори днес, особено, ако не са разбрали, че някои улици ще бъдат затворени, но се надявам да проявят търпение. Общо взето на софиянци съм им много благодарна, защото  те проявяват търпение. Надявам се, че ще искат да имаме повече пешеходни зони, повече улици, които, периодично, от време на време по повод да се затварят, за да може да се подобрява чистотата на въздуха.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна