Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 407 милиона лева по-голям бюджет на НЗОК за следващата година

Проф. Камен Плочев
Снимка: БГНЕС

Бюджетът на Здравната каса за догодина ще се увеличи с 407 милиона лева и става 3 милиарда 807 милиона лева. Решението на Надзорния съвет беше взето по искане на управителя на Касата проф.Камен Плочев.

Парите за болничната помощ се предлага да са един милиард 802 милиона лева, увеличават се и средствата в извънболничаната помощ, за лекарства и  за изследвания - 80 милиона лева, като  в перото за стоматолигочна помощ средствата стават 156 млн.лв. В тях влиза и програмата за осигуряване на зъбни протези за възрастните хора. Проф.Камен Плочев заяви:

Аз съм ги искал. Много сериозни и стабилни аргументи изтъкнахме. Не мога да подценя и огромното разбиране на ръководния екип на министерството на финансите, което се съобрази с нашите изисквания. Ние трябва да го осигурим това лечение. Не можем да върнем болния, не може да затваряме болници. Не можем да допуснем, заради това че някъде нещо не е съобразено да се получи пробив в системата. Така че, това договорен бюджет, но с битка.
 

Надзорният съвет е разгледал предложение за намаляване на резерва на здравната каса, съобщи новият говорител на надзора Мария Петкова:

Едно много важно предложение има на надзора към здравния министър да се промени закона за здравното осигуряване в точката, с която се определя резерва на касата. Предлага се този резерв да се намали от 10 процента на 3 процента от общите средства, като тези 7 процента от бюджета още от сега ще бъдат включени към различните пера на бюджета. Намалява се резерва като тези пари се включват към от сега още в различните пера на бюджета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна