Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синът на малтийската журналистка с обвинения към премиера на Малта

САЩ осъдиха убийството на Дафне Каруана Галиция

| обновено на 18.10.17 в 04:24
Снимка: БТА

Синът на загиналата при бомбен атентат в Малта разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция обвини премиера Джоузеф Мускат в съучастие в престъплението, предаде Франс прес.

Матю Каруана Галиция, който също е журналист и е участвал в разследването на тайните офшорни сметки на политици "Панамските досиета", заяви, че Мускат е напълнил кабинета си с мошеници и че е наложил култура на безнаказаност, която е превърнала Малта в мафиотски остров.

Убитата журналистка е работила главно върху корупционни практики сред най-близкия кръг на Мускат. Премиерът нарече атентата "варварски" и се зарече да открие извършителите, дори с помощта на ФБР, и да ги изправи пред правосъдието. Мускат спечели убедително преди 4 месеца предсрочните парламентарни избори в Малта, които сам свика, след като Каруана Галиция обвини съпругата му, че е получавала подкупи от азербайджанското президентско семейство и че е крила парите в Панама.

Убийството на малтийската журналистка беше осъдено от Съединените щати, окачествявайки го като долно нападение срещу репортер, посветил се на борбата с корупцията. Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт поясни, че ФБР е откликнало на искането на властите в Малта да помогне в разследването на бомбения атентат срещу Галиция.

Отзовахме се бързо на искането на премиера на Малта за помощ. Малтийското правителство и малтийската полиция са във връзка с ФБР по разследването. ФБР предоставя конкретна помощ, за каквато беше помолено, подчерта Науърт, както и призова за прозрачно и независимо разследване.

В понеделник 53-годишната малтийска журналистка загина, след като колата ѝ беше взривена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна