Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Гърция иска оставката на правителството заради несправяне със социалната програма

Снимка: БГНЕС

Опозицията в Гърция иска оставката на правителството на Алексис Ципрас за несправяне със социалната програма. Европейската статистическа агенция публикува данни, че почти 4 милиона гърци са на прага на бедността. Гърците масово се ограничават в пазаруването дори на стоки от първа необходимост, посочва проучването. Потреблението на месо e намаляло с 45%, а на риба с 33%. Много от цените на хранителните стоки се вдигнаха драстично сред увеличаване на данъците върху тези стоки.

Четири от 10 гръцки домакинства отделят 40% от доходите си за наем и разходи за жилище. Рязко се покачиха цените за отопление, ток, вода. Данъците за жилища са се увеличили шест пъти в рамките на пет години.

Безработицата в Гърция е с най-високи стойности от европейските страни.

Около половин милион гърци, предимно млади и образовани, са напуснали страната и работят в чужбина, сочи друго изследване.

В парламента опозицията настоява за обсъждане на данните на Европейската статистическа агенция, че 37% от гърците са изложени на риск от бедност. Социалистите коментират пред медиите, че кризата е поставила на риск почти четири милиона гърци и настояват за незабавна оставка на правителството на Алексис Ципрас.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна