Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха промените в ГПК, вече не можем да бъдем съдени, без да знаем

| обновено на 18.10.17 в 15:13
Снимка: БГНЕС

Гражданите вече няма да бъдат съдени и предавани на частен съдебен изпълнител, без да знаят предварително за това, че срещу тях ще се води дело. Това предвиждат окончателно приетите промени в Гражданския процесуален кодекс. С гласуваните изменения се предвиждат санкции за частните съдебни изпълнители, както и намаляване размера на събираните от тях такси.

Предвижда се невъзможността ответник да бъде намерен по дело на посочения адрес да се констатира най-малко с три посещения на адреса от връчителя. Призовки ще могат да бъдат връчвани и по месторабота, ако след три посещения на призовкар по местоживеене ответникът не бъде открит.

Депутатите дадоха възможност на длъжниците да оспорват оценките на недвижимите имоти, когато се изнасят на публична продан. 

Не беше прието предложението с изтичането на десетгодишен давностен срок да се погасяват вземанията срещу физически лица. Филип Попов от БСП заяви: 

Това е проблемът с така наречения вечен длъжник. Крайно време е да изпълним европейските изисквания, за да се насочим към изработване и приемане на закон за фалит на физическите лица. Това е ключът към разрешаването на този проблем.

Председателят на Правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ контрира: 

Аз моля да не лъжете избирателите си. С този закон ще се създаде робия в държавата.

Националният омбудсман Мая Манолова благодари на народните представители за положения труд по поправките. Тя обеща да внесе нови изменения след шест месеца, ако частните съдебни изпълнители заобикалят закона: 

Пет от шест важни каузи намериха своето решение. Шестата кауза, която се отнася до ограничаване на свръхпривилегиите на банките, не е свалена от нашето внимание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна