Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС иска законодателни промени, свързани с изплащането на здравноосигурителни вноски

Снимка: blsbg.com

Българският лекарски съюз поиска законодателни промени, свързани с размера и начина, по който държавата изплаща здравноосигурителни вноски на 9 категории български граждани. След среща с парламентарната група на "Воля" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев заяви:

Ние казваме, че е нормално държавата да изпълнява своите функции относно здравноосигурителните фондове, както всеки един работодател. Държавата в настоящия момент за 2018 година по силата на закона, тя не е закононарушител, защото законът е такъв, но той може да бъде променян, ще изплати за тази година 60 процента от дължимите суми върху минималната работна заплата, не върху реално получените суми, на всички 9 категории, които тя осигурява. Разбира се, тук изключвам деца, пенсионери и т.н., но тук са военнослужещи, полиция, съдебна система, прокуратура и т.н.

Идеята му беше подкрепена от лидера на "Воля" Веселин Марешки

Няма как частникът да си плаща вноските, държавата да не си плаща вноските. Тези безобразия ние трябва да ги изчистим.

С разговора с парламентарната група на "Воля" Българският лекарски съюз завърши срещите си с политическите формации в НС, в опит да увеличи бюджета на здравната система за следващата година с 409 млн. лева. Ако бъде прието тяхното предложение, в здравеопазването ще бъдат вложени 3,855 млрд. лева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна