Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграция и сигурност са част от темите, които ще се обсъждат на Европейския съвет в Брюксел

Снимка: БГНЕС

Миграция, общ дигитален пазар, сигурност и отбрана, външни отношения, бъдещето на Европа - това са част от темите, които ще се обсъждат на Европейския съвет днес и утре в Брюксел. 

Държавните и правителствени ръководители на 27-те страни-членки, сред които и българският премиер Бойко Борисов, ще започнат заседанието следобед. В раздел „Миграция“ един от акцентите ще бъде поставен върху гарантирането на пълния контрол на външните граници на Европейския съюз. 

В частта „Отбрана“ ще стане дума за значението на Европейската програма за отбрана и отбранителна промишленост, а Европейският съвет ще апелира за постигане на споразумение в Съвета на ЕС по въпроса до края на 2017 година. Ще бъдат обсъдени също така отношенията ЕС-Турция, Иран, както и ситуацията на Корейския полуостров. 

Сред темите ще бъде и актуалното състояние на преговорите по оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, като там не се очаква да бъде отчетен напредък, както вчера съобщи и председателят на Европейския Съвет Доналд Туск.
По преговорите за Брекзит, не очаквам значителен пробив. Трябва наистина да работим здраво от октомври до декември, за да приключим с първата фаза и да започнем преговорите по бъдещите ни отношения с Обединеното кралство. За това обаче трябват конкретни предложения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна