Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пл. Димитров: Да се гарантира 10% увеличение на заплатите в бюджетната сфера през 2018-а

Снимка: БГНЕС

Да се гарантира 10 процента увеличение на заплатите в бюджетната сфера през 2018-а година, поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. Синдикалистите представиха и подробна оценка на управленската програма на правителството.

Пламен Димитров каза, че гарантирано увеличение на заплатите поне с 10 процента трябва да има при работещите на терен като Агенцията по заетостта, Инспекцията по труда, Агенцията за социално подпомагане и в други сфери. Димитров заяви, че има редица огнища на напрежение заради ниските възнаграждения. Той беше категоричен, че пазарът на труда налага повишението, за да се задържат кадрите. КНСБ иска поне и 60-70 лева годишно повишение на минималната заплата.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира след срещата:

Също така бяха направени предложения за промени в Кодекса на труда, но най-важното е, че за 2016-а спрямо 2017-а, тогава 120 милиона са били увеличенията за Фонд "Работна заплата". Сега в момента увеличенията за Фонд "Работна заплата" за 2018 година ще бъдат 720 милиона лева.

Синдикалистите представиха на депутатите и анализа си на управленската програма на правителството. Пламен Димитров заяви:

Тя е доста подробна, около 50 страници и предполага според нас някои допълнения в хода на нейното изпълнение. Ние сме я връчили на премиера, на всички министри, искахме и на депутатите от управляващата партия всъщност да имат това наше виждане. Акцентите ги има във всички сфери, във всички области – образование, здравеопазване, енергетика, транспорт, регионално развитие, цялата държава.

Цветан Цветанов каза, че анализът ще бъде представен на депутатите от всички комисии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени