Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: На конгреса си партията ще отвори дискусията - готова ли е БСП да управлява

| обновено на 21.10.17 в 14:07
Снимка: Мила Младенова

Вече не е достатъчно БСП да е алтернатива на ГЕРБ и управляващите, а трябва да се заяви като алтернатива на модела, изграждан в последните няколко десетилетия. Това заяви лидерът на  БСП Корнелия Нинова на 13-тата Конференция на Софийската организация на партията, в която участва и президентът на ПЕС Сергей Станишев


Какво ще излъчим ние, ще излъчим ли алтернатива, това трябва да ни дава надежда, че хората чакат от нас. Какво обаче може да ни тревожи в този факт от последните седмици, че това може да е опит да се отклони вниманието към наши вътрешно-партийни проблеми и спорове, да се отклони вниманието от това, което ще правят управляващите, което правят, което най-вероятно ще продължат да правят. При тези две хипотези само от нас зависи как ще мине тази седмица в дискусии, конгреси и разбира се след нея.

На конгреса си партията ще отвори дискусията - готова ли е БСП да управлява, каза още Нинова:
Алтернатива ли сме, не закъсняваме ли с алтернативата, не трябва ли този разговор да го проведем в широк кръг, сред цялата партия, а не в кабинетите си на "Позитано" или само в тесен партиен кръг, защото държавата се нуждае спешно от сериозна алтернатива и защото този въпрос трябва да го дискутирани и решаваме всички заедно.


Въпросът за предсрочни избори ще стане отново актуален след края на българското председателство на ЕС. Това обяви председателят на софийската организация на БСП и член на националния съвет на партията Калоян Паргов

Според Калоян Паргов, на този етап победата на партията на следващите избори изглежда несигурна.

Не е достатъчно от БСП да показват недостатъците на управляващите, а да дадат алтернативни предложения и политики. Паргов посочи, че скандалите в БСП не са на идейна основа. Необходимо е да се търси такъв социално справедлив модел на управление, който да подпомогне преодоляването на социалните диспропорции - каза Паргов. 

На въпроса, съществува ли изолация на БСП като политически и идеен субект в страната и в столицата, отговорът е положителен, каза Паргов. Как да изберем и посочим нашите потенциални партньори в бъдещето управление, попита Паргов и заяви, че никой не храни илюзии, че в близкото бъдеще е възможно еднопартийно управление.

Паргов подчерта, че скандалите в БСП не са на идейна основа, но той заяви, че БСП като политически и идеен субект е в изолация. Според него е необходимо да се преодолее отчуждението и да се посочат потенциалните партньори на партията в бъдещото управление.

Според заместник-председателя на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев, за последните няколко месеца кабинетът "Борисов" е показал перманентни скандали, спорни назначения, лобистки законопроекти. По думите му, парламентарната група на БСП е натоварена с максимални очаквания без значение, дали партията е била в управлението. За да се отговори на тези очаквания е необходимо да има връзка с гражданите, подчерта Жельо Бойчев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна