Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Кирилов от Българския лицей в Кишинев подготвя книга-помагало за бесарабските учители по музика

Снимка: БГНЕС

Учителят по музика Кирил Кирилов от Българския лицей "Васил Левски” в Кишинев подготвя книга-помагало, която ще разказва за бесарабските учители по музика в Молдова. 

В изданието ще бъдат поместени и български песни, които са предавани от поколения в молдовските села. 
В лицея в момента учат 333 бесарабски българчета. Това е само една от причините учителят Кирил Кирилов да реши да създаде подомна книга-помагало, свързана с бесарабските учители по музика, които са преподавали и работили в Молдова. 
Четивото ще предложи важна информация за едни от най-известните български творци през последните векове.
Това е едно помагало за учителите по музика в населените с българи места в Република Молдова. Горе-долу става въпрос за около 60 училища, в които по указ още от началото на 90-те години на бившия президент Мирча Снегур, имат възможност да изучават българския фолклор и български песни. Вече осма година работя и живея в Република Молдова и виждам, че това е един много специфичен момент и колегите изпитват трудност от липсата на такива материали.

Според Кирил Кирилов, в момента между 130 и 150 са учителите в Молдова, които ще могат да се възползват от този труд. По неговите думи, става въпрос за обучение на 250 хиляди деца по райони.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна