Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойче банк удвои печалбата си през третото тримесечие, но при спад на приходите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дойче банка обяви в четвъртък, че нейната печалба за третото тримесечие се е увеличила повече от два пъти спрямо година по-рано, надвишавайки съществено осреднената прогноза на финансите пазари и въпреки спада на приходите.

Нетната печалба на най-голямата германска банка нарасна през трите месеца до края на септември до 649 млн. евро в сравнение с печалба от 278 млн. евро за същия период на миналата година благодарение на по-ниските оперативни разходи и съдебни разноски, докато осреднената прогноза на търговци и анализатори беше за доста по-скромна печалба в размер на 253 млн. евро.

В същото време тримесечните приходи на Дойче банка са намалели с почти 10% до 6,8 млрд. евро в резултат най-вече на спад с 30% на приходите от продажби и търговия и по-ниските такси за консултантски услуги. Данните за приходите обаче бяха в съответствие с прогнозите на анализаторите.

Трябва да се има предвид, че слабите пазарни колебания, понижените обеми на търговията и негативният ефект от устойчиво ниските лихвени проценти навредиха през последните месеци на финансовите показалите на банките в световен мащаб. Днешните данни на Дойче банка обаче следват отчетите на големите американски банки, които също отбелязаха подем на печалбите през третото тримесечие.

Докато приходната среда остана предизвикателна, ние постигнахме значителен напредък по отношение на нашите ключови инициативи като планираното сливане на Deutsche Bank и Postbank в Германия, както и подготовката за публичното предлагане на акции (IPO) за нашия бизнес за управление на активи, заяви главният изпълнителен директор на немския кредитор Джон Краян, цитират от агенция MarketWatch.

Днешните позитивни финансови резултати на Дойче банка идват в условията на продължителен период на преструктуриране и на стратегически решения, които редица анализатори и инвеститори считат за все още недоказани.

По-рано тази година Дойче Банк успя да постигне споразумение с американските власти във връзка с обвинения за нерегламентирани продажби на ипотечно-гарантирани книжа и набра 8,5 млрд. долара чрез продажба на акции, което пък доведе до отслабване на инвеститорските притеснения относно недостига на банков капитал.

Въпреки удвояването на печалбата през третото тримесечие, акциите на Дойче банк се намират под натиск от продажби в началото на днешната търговия, понижавайки се с близо 3% към 14,12 евро за акция, тъй като инвеститорите реагират негативно на солидното понижение на приходите на банката с почти 10 на сто.

По този начин акциите на Дойче банк са все още с около 5,6% под техните нива от началото на годината в сравнение с нарастване по същото време на общият Stoxx Europe 600 Banks index с 9,4 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна